Реклама / Ads
7| 5270 |20.10.2020 НОВИНИ

Еко министърът: Само кажете и след две седмици язовирите почват да преливат

.
Емил Димитров
За следващите три години София няма проблем с водоснабдяването. Язовир Бели Искър го държим малко по-ниско заради водата, в момента в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и Студена е пълен, и Дяково, и още шест язовира. Дяково, Студена, Искър, Бели Искър са най-пълните язовири в страната - само кажете и след две седмици почват да преливат.
 

Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

 

"На 27 ноември изтича срокът за регистрация на кладенците в частни дворове. Тези, които са готови, могат да се регистрират, но заради коронавируса, хората нямаха възможност да отидат да подадат документи. Затова минимум една или две години трябва да се отложи този срок", обясни Димитров и допълни, че в четвъртък ще разговаря със земеделския министър Десислава Танева по въпроса за срока.

 

"Разрешено е да се ползва до 10 кубика вода дневно и дори е безплатно. Не може обаче да имаш безплатна промишлена дейност. Затова ние определяме 2 стотинки на кубик, ако толкова питате, нямаме материален интерес. Не може обаче всеки да дупчи, където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване", обясни още министърът.

 

"Каквото падне зимата като дъжд, ще го дадем на земеделците", обеща Димитров и даде пример с язовир Ястребино - "там има 12 милиона вода, която държим за Антоново, а ние не даваме на земеделците, при условие, че има други варианти за захранване на града", категоричен е министърът.

 

Относно замърсяването на въздуха от заводи в различни райони на страната министърът бе категоричен, че  тази година ще има камери на много места и ще има санкции навсякъде. "Когато някой сгреши, изобщо да не ми се сърди", допълни Димитров.

 

"Още от началото на годината вносът на нелегални отпадъци от Италия е спрян. Всички отпадъци на София обаче в момента се изгарят във Враца - е как да не провалиш властта, като отидеш и спреш завода във Враца и София се напълни с отпадъци. Ако никой не дойде да почисти у вас, какво ще стане след три дни - ще се зарине с отпадъци. Ето това се цели -хем няма виновни, хем се търси криза", обясни Димитров. Хем

 

"Пестицидите ще ги изнесем. Ще решим проблемът. Аз даже не искам в България да има пестициди", заяви още Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6177 |19.10.2020 Добромир Първанов: Не искам Борисов да подаде оставка заради самозапалил се човек . 25| 5327 |19.10.2020 Румен Радев: Не можем да мислим само за тръби и асфалт . 8| 18851 |19.10.2020 Илиян Василев: У нас няма акредитирана лаборатория - не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест . 25| 7030 |18.10.2020 Само 15% от зеленчуците и плодовете на пазара са български заради грешно управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads