Реклама / Ads
8| 18839 |19.10.2020 НОВИНИ

Илиян Василев: У нас няма акредитирана лаборатория - не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест

.
Илиян Василев
Да започнем с това, че у нас няма акредитирана клинична лаборатория по ИСО 15189 - не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест. Този е стандарта за лабораториите в ЕС. Единствената страна в ЕС без акредитиращ орган, съответно без нито една акредитирана лаборатория. В Гърция има две, едната в Солун. В Румъния има три. Резултатите им се признават в целия свят, резултатите от нашите лаборатории изискват допълнителна референция на акредитирана лаборатория.
 

Така резултатите на Рамос се валидират в акредитирана лаборатория в Солун и се преиздават от тяхно име за да важат в ЕС.


Защо броят на ПиСиАр тестовете не надвишава 7000 хиляди на ден, и колко са достоверни те?


Да започнем, че след като няма акредитирани лаборатории по ИСО стандарта, имаш труден достъп до най-новата високопроизводителна и надеждна техника. Няма реактиви, пък и ни ги продават по скъпо. В ЕС има два най-разпространени типа нови машини COBAS 6800 и другата COBAS 8800 с висока производителност, но и те биха се затруднили да постигнат този броя на изследвания, ако се правят както трябва по ИСО стандарта.


Но такива модерни машини у нас няма, пак заради липсата на акредитация. У нас всички е мануално, а няма автоматично зареждане, извличане и т.н. което рязко намалява броя на възможните тестове.


Максималния капацитет на достоверни проби у нас е 2-3000 хиляди теста, без значение дали първични, вторични или третични. Самата процедура е най-малко 4 часа. Което означава, че някой манипулира данните и то яко. И тук се връщаме на заразата при овцете и козите, където се правеха масови тестове, вземаха се едни пари и се убиха хиляди животни. Когато чичко паричко е основния мотив, и третират народа като овце.
Именно защото у нас машините в лабораториите предполагат много ръчна работа и бавят процеса и китовете са обикновено по 12 теста. Сметнете броя на машините у нас, задължителното време за обработване на тест, ако изобщо бяха акредитирани нашите лаборатории по ИСО стандарта и ще видите че се лъже на едро.


И тук стигаме до важното - не че няма увеличаване на броя на заразените. Но когато групата на тестирането включва все повече и повече рискови,включително проявили симптоми и хоспитализирани или изолирани, и все по-малки туристически тестове, то е ЕСТЕСТВЕНО че процентът ще набъбне. Но това не означава, че тези проценти важат за цялото население.


И си отговорете защо у нас правителството, МЗ и БАБХ, умишлено блокират създаването на акредитиращ орган, който да удостоверява спазването на европейските стандарите по ИСО 15189. Защото там няма мърдане, а сега всичко е на ръчно управление за целесъобразност.


И защото всячески се опитаха да блокират създаването и действието на независимата мрежа на лабораториите която да публикува своите резултати без намесата на РЗИ и МЗ. Игра за един милион лева на ден и за много повече в последващите пари около диагностиката и лечението на коронавируса и най-вече свърхголямата игра за контрола върху властта и страха.


А сега да разсъждаваме върху резултата от 25 процента положителни проби днес при 1581 година!? Приложете горните знания към тази цифра и ще видите - нищо особено не се случва. Сезонни вариации.
Това по-горе не са мои, а придобити знания от приятели които работят в лаборатории.

 

Илиян Василев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8351 |19.10.2020 Радослав Бимбалов: Защо няма оставка? Осем милиарда евро трябва да бъдат раздадени, без значение как и за какво . 1| 4554 |19.10.2020 Няма кой да прави PCR тестове в Добрич, търсят се специалисти . 7| 5509 |18.10.2020 Доц. Добрин Василев: По-вероятно е да се намери лечение, а не ваксина за Covid-19 . 20| 5323 |17.10.2020 Здравният министър: Няма нужда от нови ограничения в България заради COVID 19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads