Реклама / Ads
6| 5940 |17.12.2010 НОВИНИ

Еколози срещу Цеко Минев, ощетил държавата с милиони

.
Природозащитници скочиха срещу Цеко Минев - бизнесмен и председател на Българската федерация по ски, обвинявайки го че чрез частната си фирма "Юлен" се разпорежда в двойно по-голяма площ от НП "Пирин", изсича неправомерно много дървета и ощетява с милиони държавата, използвайки различни средства за това.
 

“Цеко Минев злоупотребява по няколко направления – първо унищожава природата в парк Пирин. За ски зоната в Пирин първоначално одобреният план и разрешението от МОСВ се издават през 2001 г. В следващите години планът на парка е многократно нарушаван, което доведе до изключване на ски зоните от ЮНЕСКО, те загубиха своята стойност като защитени територии. Всяко едно от ски съоръженията е имало отделна Оценка за въздействие на околната среда. Тоест, нарушенията са не само относно територията, но и относно съоръженията. Има обекти, които не са разрешени с плана за управление, но те съществуват”, разказа пред “Всеки ден” Петко Цветков от партия “Зелените”.

Според него Минев злоупотребява и с отпуснатата му територия. По оценки на експерти в непровителствени организации по концесионен договор фирмата на Цеко Минев може да се разпорежда с определена територия от парка, но в действителност той се разпорежда с двойно по-голяма територия. По договор той управлява 95 хектара.

“Всяко разрешение, което министерството е издало до 2005 г. съдържа разпоредба, че при констатиране на нарушение, трябва да се отнемат разрешенията, но такова нещо не се е случвало, с изключение на един път. Фирма “Юлен” поиска да подмени лифта от Бъндеришка поляна. Това им беше разрешено, но без да изсичат дървета. Забраната, разбира се, е нарушена още първия ден, изсичат се дървета. В резултат на сигнали на природозащитници, случаят се гледа в прокуратура-Разлог и след като се констатираха нарушения, МОСВ отне това разрешение. Но два месеца по-късно министерството им дава ново разрешение”, каза още Цветков.

“Друг много важен порблем е това, че фирма “Юлен” не само не си внася всички концесионни такси, но и ползва различни държавни помощи. На фирмата, без конкурс, й се възлагат дейности. Държавата, под претекст, че иска да стимулира туризма, отпуска 400 000 лева през 2009 г. за безплатни ски карти, които са разпределени в три от хотелите на г-н Минев. Общата сума, с която той е ощетил държавата от съоръжения, карти и държавни субсидии, за 3 години е в размер на 20 млн. лева”, допълни Цветков. За тези три години само от концесионни такси държавата е била лишена от 4,5 млн. лева.

Минев е голям бизнесмен и успява да се сработи с правителствата, така че да не му се пречи, смятат “Зелените”.

“Ние изпратихме жалба до ЕК, в която представяме схемата на източване на пари, по която фирмата работи. В момента комисията разглежда жалбата. Пратихме жалба и до дирекцията по околна среда. Ако българското правителството не реагира по адекватен начин, има опасност ЕК да ни наложи санкции за отпускане на нерегламентирани държавни средства”, обяви Цветков.

От Министерството на околната среда и водите обявиха, че работят по изяснение на случая.

“МОСВ е възложило замерване на площите, които са усвоени за концесията. Нещата почти са приключили, предстои правен анализ. Предстои анализ и на размера на концесионното възнаграждение. Едва, когато излязат резултатите, ще се реши какви действия да се предприемат. Тогава ще са и най-ясни нещата, така че не е добре да говорим предварително”, каза пред “Всеки ден” Михаил Михайлов, директор на Дирекция “Защитени територии” към министерството.

“Всеки ден” се опита да се свърже за коментар с Цеко Минев, но личният му пиар обясни, че Минев е в чужбина. Към този момент няма коментар и от фирма “Юлен”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5649 |17.12.2010 МВР-синдикати скочиха срещу административния произвол . 4| 4600 |14.12.2010 Тръгна делото срещу градоначалника на В.Търново . 5| 4976 |14.12.2010 При бандитите цъфтят, при държавата се рушат . 1| 5239 |13.12.2010 Делото срещу кмет се бави заради общинар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads