Реклама / Ads
0| 3036 |09.05.2022 НОВИНИ

Експерт: България може да задоволи потребностите си и в ситуация на петролно ембарго срещу Русия

.
Мартин Владимиров Източник: стопкадър, БНТ
Алтернатива на руския петрол за България съществува и страната ни може да задоволи потребностите си и в ситуация на ембарго срещу Русия. Това заяви в ”Денят започва” енергийният експерт Мартин Владимиров, директор на Програма ”Енергия и климат” към Център за изследване на демокрацията.
 

Според него аргументите, с които страната ни се противопоставя на незабавното спиране на вноса на руски петрол са по-скоро политически, а цената на нефтопродуктите така или иначе се повишава.

 

„Цените ще се повишат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не бива да се отказваме. Нека не забравяме защо се налага това ембарго. Спирането на вноса на руски петрол би задушило голяма част от приходите на руската икономика. Ако цената на сигурността на Европа е да плащаме 5%-10% по-скъпо гориво, трябва да го направим“, обясни той.

 

Владимиров допълни, че ЕС ще насърчи и използването на механизми за компенсация на поскъпването на горивата. Според него, предвид собствеността на рафинерията в Бургас, може да се очаква саботаж в случай на ембарго на вноса на руски петрол. Според експерта обаче България може да се снабдява с горива и от алтернативни източници.

 

„България може спокойно да задоволи търсенето на горива без да използва рафинерията. И в момента около 40% от доставките на горива идват от други страни. Може с баржи по Дунава да се доставя или от рафинериите в съседни държави. Имаме алтернатива. Да - тя може да се окаже временно по-скъпа! Казвам временно, докато новите вериги на доставки се обработят. Но никой не трябва да плаши със спиране на доставки, защото това е откровена манипулация и политически натиск срещу България“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3154 |09.05.2022 Петър Витанов: БСП не е антиевропейска партия, тя направи България член на Европейския съюз . 0| 3657 |09.05.2022 Икономист: Каквото и да направим в България, то няма да спре инфлацията . 0| 16211 |08.05.2022 Експертът И. Хиновски с бомба: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ, информацията е укривана . 0| 3906 |08.05.2022 "Демократична България“ призовава Столична община да забрани шествие на „Безсмъртия полк“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads