Реклама / Ads
0| 4706 |03.04.2022 НОВИНИ

Експертът Христо Казанджиев: Очаквам сериозна злоупотреба с евросредства в газохранилището в Чирен

.
Христо Казанджиев
”Проблемът с газохранилището в Чирен датира от над 20 години. Проектът за увеличението на общия му капацитет е нонсенс, тъй като не се отчитат редица фактори. Възможно е обаче увеличение на дневния добив до 5-6 млн. кубически метра на ден. България няма капацитет и опит в това отношение и очаквам сериозна злоупотреба с евросредства”. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджие
 

Има и няколко реалистични алтернативни възможности за доставка на газ. "Ако връзката Стара Загора - Комотини беше готова, България щеше да е в много по-благоприятна позиция за доставките на газ. България има възможност да осигури тръбен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра, а при определени условия да се договори с Гърция квотата им частично да бъде пренасочена към България срещу доставки на втечнен газ. Също така може да се постигне договорка с Турция за техен втечнен природен газ от Мраморно море. Можем да се справим без руски петрол", отбеляза експертът. И уточни, че в незначителен порядък ще има увеличение на цената на газа и през май.

 

За него България трябва да отстоява своите позиции за договора за доставка за газ, включително и при нужда да потърси съдействие от Арбитража. Не би трябвало да има никакъв ефект от тази схема - само ще има укрепване на рублата. Възможно е, но е малко вероятно Русия да счете това за неспазване на договорите и спиране на доставките и ще е в тяхна вреда".


По думите му има квазисхема за плащане - държавата плаща дължимата сума в долари и я внася в Газпромбанк, след това ще има превалутиране в различни курсове на рублата в зависимост от конкретния търг. "Вероятността да бъде прекратен транзита на газ е много малка. В такъв случай в конфликт с Унгария и Сърбия може да се отделя малко количество на газ за България", обясни той. И допълни, че ЕС трябва да определи правила и изисквания за преговори за доставка на газ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4358 |02.04.2022 Иво Христов: Войната е пагубна за Украйна, Русия и Европа. Парадоксално тя ще бъде благоприятна едновременно за САЩ и Китай . 0| 3111 |30.03.2022 Христо Панчугов: Правителството трябва да започне да търси съюзници в средите на самата прокуратура . 0| 2989 |30.03.2022 Христо Алексиев е назначен за секретар по икономика на Румен Радев . 0| 3449 |29.03.2022 Христо Грозев: Между Путин и червеното копче има пет човека. Поне двама няма да изпълнят поръчката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads