Реклама / Ads
0| 3638 |22.08.2022 НОВИНИ

Експерт: Беше глупост да откажем танкерите

.
Източник: архив
Беше глупост да откажем танкерите. Те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата. Това каза по НТВ Георги Ангелов, страши икономист на Институт „Отворено общество”.

"По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия", посочи той и допълни: „Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът”, допълни той.

 

Освен оценка на решението на служебното правителство да се вземе само един танкер, Мартин Владимиров, енергиен експерт от "Центъра за изследване на демокрацията", потърси и причината за него: 

 

"За съжаление, не е добре новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината. А изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" да договори  закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля".

 

Според Владимиров сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината. Той изрази мнение, че е трябвало да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром", така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала в Ревитуса.

 

"Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция - междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца", добави експертът. И обобщи: "Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всичи яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата".

 

А като посочи, че руският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва: "Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима". И според него да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2783 |19.08.2022 Буяр Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 г. . 0| 2336 |16.08.2022 Експерт: България е на дъното по киберсигурност . 0| 2598 |12.08.2022 Настимир Ананиев: Коалицията беше саботирана отвътре . 0| 2389 |10.08.2022 Експерт: Газът от интерконектора няма да е достатъчен, трябва и общо купуване с Гърция и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads