Реклама / Ads
0| 3760 |23.08.2022 НОВИНИ

Експерт с безценни съвети как да пестим гориво при шофиране

.
Източник: БГНЕС
Промяната в навиците на шофиране е ключова за ефикасното използване на горивото. Експертите са категорични, че така нареченото „нервно“ или „състезателно“ шофиране изразходва големи количества гориво.
 

„Оборотите са правопропорционални на разхода - колкото по-големи са оборотите на двигателя, толкова по-голям е и разходът по време на пътуване. Ако непрекъснато даваме газ и влизаме в така наречените „критични обороти на двигателя“, нормално е разходът чувствително да бъде завишен. И обратно - когато гоним по-ниски обороти и управляваме на по-висока предавка, то тогава постигаме възможно по-голяма скорост на движението с възможно най-малко разход на гориво“, обясни пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АКАБ Красимир Георгиев.

 

Поддържането на постоянна скорост на движение помага за пестенето на гориво.

 

„Много е важно да се наблюдава далеч пространството пред нас и ето, както виждам сега, че е червено - има ли нужда да давам газ, за да спра на червения сигнал? Ето аз карам бавно, за да може евентуално, като стигна на светофара, да ми светне зелен сигнал и аз да продължа движението си, без да спирам. Големият разход на гориво се получава при всяко потегляне - тогава е необходимо най-много гориво на двигателя, за да преодолее теглото на автомобила, плюс теглото на пътниците и товара“, обясни още Георгиев.

 

Въздушното съпротивление също води до по-бързо изразходване на горивото в резервоара. При закупуване на допълнителен багажник трябва да изберем такъв с аеродинамична форма.

 

„Отворените прозорци също качват разхода на гориво. Те смятат, че като шофират на отворени прозорци и са изключили климатика, който неминуемо качва разхода, разбира се, постигат икономия - не, не постигат никаква икономия, защото съпротивлението на въздуха, който влиза в купето на автомобила и се спира в задното стъкло, затруднява и създава по-голямо съпротивление, което трябва да се преодолее от двигателя. При отворени стъкла разходът е по-голям, отколкото при затворени и включен климатик“, разясни Георгиев.

 

Пестенето на гориво зависи и от поддръжката на изправното състояние на автомобила.

 

„Трябва да наблягаме също така на техническото състояние на автомобила, редовно обслужване на автомобила, защото не е тайна, че има автомобили, чиито въздушни филтри не са сменяни по 2-3 години. Те са се задръстили отвсякъде, оттам притокът на въздух към цилиндрите и постигане на оптимална горивна смес се нарушава и ние даваме повече газ, за да постигнем ефект при потегляне, при движение“, посочи експертът.

 

Налягането в гумите е друг важен фактор, който допринася за икономичното шофиране.

 

„Ако караме с препомпани гуми, не е добре, защото започва неправилно износване на гумите. Ако караме с по-ниско налягане от предписаното на въздуха в гумите, то тогава увеличаваме разхода на гориво, защото затрудняваме инерционните сили, които влияят на автомобила по посока на движението. Затова трябва да спазваме оптималното налягане, което го има написано на всеки автомобил“, каза още Георгиев.

 

Ниското качество на горивото и честите промени в ограниченията на скоростта са други фактори, които увеличават разхода на гориво. Ако водачите спазват съветите на експертите, те ще спестят пари, които могат да инвестират в поддръжката на самия автомобил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4099 |22.08.2022 Експерт: Беше глупост да откажем танкерите . 0| 2845 |21.08.2022 Експерти зоват да се търси отговорност за ПТП-та от стопаните на пътища . 0| 2847 |20.08.2022 Експерти по инфлация: Как го правят аржентинците? . 0| 2868 |20.08.2022 Путин и Макрон се договориха: Експерти на МААЕ влизат в АЕЦ Запорожие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads