Реклама / Ads
24| 13193 |17.01.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Експерт: Ликвидиране на частните лотарии-пресъхване на огромни финансови потоци

.
Изненадваща новина от днес – Б. Борисов се бил съгласил с предложението на Валери Симеонов за ликвидирането на частните лотарии. Ако бъде потвърдено и реализирано – това ще е най-важното управленско решение през мандата на сегашното правителство, защото ще предизвика пренасочване и пресъхване на огромни финансови потоци.
 

Големите медии, най-вече телевизиите, ще изгубят много сериозна част от приходите си и това може да доведе до чувствителна промяна в медийния пейзаж в страната, респективно до преструктуриране на комуникационните канали за политически маркетинг и реклама.


Хазартния бизнес е силно зависим от политическа поддръжка. Както се вижда, без нея приходите на собствениците на лотарии могат да паднат до нула, а с благословията на политиците са огромни за българските мащаби. Само една от двете лотарии на Васил Божков признава официално за годишна печалба от 100 млн. лв., а неофициално вероятно става дума за още по-голяма сума. За сравнение – държавната субсидия за всички партии, взети заедно е под 30 млн. лв.


Темата има морално-философски аспект. Участието в хазартни игри е една от най-разпространените форми на ирационално икономическо поведение. Лотарийни билетчета обикновено си купуват хора от по-ниските социални слоеве без финансова грамотност, които не могат да контролират страстта към порока. Въпросът е има ли право държавата да се намесва в личния живот на тези хора, за да ги предпази от изкушения?

 

Еднозначен отговор няма. През XIX век например някои балкански държави са забранявали откриването на кръчми и магазини по селата, за да не тласкат селяните към пиянство и ненужни харчове. Но сега сме XXI век и едва ли удачно да имаме такава патерналистична държава. След 1989 г. мислехме, че пазарната икономика ще бъде универсален и справедлив регулатор за финансовите отношения в обществото, но се оказа, че не е точно така. Пазарната икономика върши работа само на хората с рационално икономическо поведение. А те едва ли са повече от 60-65% от населението на днешна България. От друга страна хората, които търкат билетчета, не вредят на своите съграждани с нищо друго освен с лошия си пример.


Така че решението да бъдат забранени частните лотарийни игри, но да бъде оставена държавната, може би е най-удачно. Хем простолюдието ще може да си начеше хазартната краста, хем това няма да е толкова натрапчиво, защото държавните хазартни босове едва ли ще се втурнат толкова ентусиазирано да превземат прайм-тайма на телевизиите, както го прави Васил Божков. Друг е въпросът, че печалбата от държавния хазарт се насочват предимно за подпомагане на частни спортни клубове, което е пълен абсурд – няма никаква връзка между хазарта и спорта.

 

Пламен Димитров, фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7555 |03.01.2020 Експерт: За Борисов газопроводът е Вавилонска кула, но в него ще влиза само руски газ . 16| 7303 |15.10.2019 PR експерт: Борисов да се обърне и към други участници в безнаказан расизъм и толериране на насилието . 7| 8083 |13.08.2019 PR експерт: Ясно е защо собственикът на заведението не се оплаква, но Гешев пак ще е по телевизиите . 18| 31452 |18.07.2019 Експерт: Мърляви, нагли и безотговорни хора отговарят за нашия живот, сигурност и за бъдещето на децата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads