Реклама / Ads
2| 4261 |22.05.2018

Експерт от МОН видя грешка в задача от матурата по български език

.
Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура по български език и литература за 12 клас.

При задача №7 учениците трябваше да изберат в кое изречение от 4 изброени няма граматическа грешка. 3 от тях са очевидно грешни. Изречението в пример Б обаче, според МОН, е правилно, според много експерти, родители и ученици има грешка. Ето го изречението:

 

„Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия“.

 

Експертите твърдят, че в това изречение думата „комисия“ трябва да бъде членувана.

 

В интервю за БНР експертът по български език в Министерството на образованието и науката Александър Трингов заяви:

„В това изречение категорично няма граматична грешка, тъй като няма нарушено граматично правило. Твърдението, че е допусната грешка, трябва да бъде подплатено с посочване на конкретно граматично правило, което в това изречение е нарушено“.

 

Илияна Кунева от Института по български език на БАН каза от своя страна:

„Имаме своите съображения да твърдим, че има нещо притеснително в тази задача. Повечето хора така разсъждават, че когато тази дума е употребена в нечленуваната си форма, значи, че става дума за „някаква комисия“. Тук този смисъл, който се задава с нечленуваната форма, точно това го кара за повечето хора да звучи неестествено, не звучи добре. А в самото изречение става дума за много конкретна ситуация. В такова изречение по този начин формулирано -  „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисията“, би звучало и граматично, и естествено и не би предизвикало такива притеснения. Такива изречения, които биха предизвикали някакво такова вълнение, по-добре да бъдат по такъв начин написани, че да няма съмнение за нито една дума или форма, особено когато се посочва за верен отговор. Намираме за притеснително това, че отговор Б е посочен за верен“.

 

Трингов обаче заяви, че не приема довод като "това изречение не звучи добре". Той отново повтори, че изречението е граматически правилно и не смята, че точката от тази задача трябва да бъде отнета за всички. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Руски сенатор: Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка 1| 3575 |22.05.2018 . Манолова "видя" картелни споразумения в розовия бранш 0| 3341 |21.05.2018 . Експерти: Няма замърсяване на водата в София 4| 3757 |21.05.2018 . Обществените медии в България са недофинансирани, според експерт 1| 3409 |20.05.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО