Реклама / Ads
2| 2625 |23.10.2024 НОВИНИ

Експерт: Парашутният спорт е по-безопасен от движението по улицата, когато се практикува от отговорни и обучени хора

.
Ръководителят на Български национален парашутен клуб Ангел Стаменов Източник: Стопкадър: Нова телевизия
"Имаме изпълнение на скокове извън рамките на всякаква регулация". Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия ръководителят на Български национален парашутен клуб Ангел Стаменов във връзка с инцидента с парашутисти край Ботевград.
 

Експертът бе категоричен, че парашутният спорт е по-безопасен от движението по улицата, когато се практикува от отговорни и обучени хора.

 

"На терен, на мястото на инцидента е господин Георги Цанев, който е ръководител и председател на Комисията по безопасност и обучение в Български национален парашутен клуб. Разговарях с него. По думите му е много рано да се говори за причините за инцидента. Трябва да се направи подробен анализ. Но генерално - имаме изпълнение на парашутни скокове извън рамките на всякаква регулация", посочи специалистът.





Той изтъкна, че "въздухоплавателното средство не е регистрирано в регистъра, не се знае какъв е статусът на пилота, дали той има права да изпълнява такива полети". "Български национален парашутен клуб е оторизиран да издава свидетелства, лицензи и да контролира всичко, което се случва с парашутизма в България. Но в конкретния случай няма издадено такова свидетелство", отбеляза Стаменов.

 

Експертът наблегна на обстоятелството, че в Ръководството за провеждане на парашутни скокове, което е утвърдено от Министерство на транспорта и респективно Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ има част, в която е описано как се изпълняват парашутни скокове от балони. "Но те се изпълняват при определени условия, при много сериозна подготовка от страна и на пилота, и на балона, и на парашутистите", алармира той.

 

"Така нареченият Бейс Джъмпинг - почти навсякъде по света е извън закона. По отношение на този скок и двамата млади мъже имат свидетелства за парашутисти - "C категория", което е доста високо ниво. Те са завършили курсовете за обучение. Имат много скокове зад гърба си. Аз лично съм ги виждал да скачат, но това е ставало в рамките на организирани за целта места, където има отговорни инструктори, където има отговорни пилоти, където въздухоплавателните средства са регистрирани и организаторът - било то частна фирма или обществена организация - е получила сертификат", каза още Стаменов.





Той поясни, че в "наредбата и във всички правила е записано, че парашутни скокове се изпълняват от самолети и въздухоплавателни средства, които изпълняват полети по правилата за визуални полети". "Това означава, че пилотът на въздухоплавателното средство трябва да има визуален контакт със земята. Не може да се изпълнява полет над облаците и парашутистите да скачат без да знаят каква е долната граница на облаците. Вероятно в случая е била много ниска, но не мога да гадая".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2955 |23.10.2024 Милен Керемедчиев: В Казан започна подготовката за Първата световна финансова война . 0| 2571 |23.10.2024 Терористичен акт в турската авиокосмическа компания в Анкара, има загинали . 0| 2335 |23.10.2024 Рюте похвали солидарността на Унгария към НАТО . 2| 2361 |23.10.2024 Байдън: Тръмп е заплаха за демокрацията и трябва да бъде "затворен", но в политическия смисъл на думата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads