Реклама / Ads
7| 5369 |03.01.2024 НОВИНИ

Експерт: Спекулативно е, че България ще се превърне в лагер за бежанци

.
Спекулативно е, че България ще се превърне в лагер за бежанци. Това е в интерес на България - да се затегне контрола по границата, включително чрез Фронтекс. България е заинтересована да има солидарен механизъм, какъвто е мигрантският пакт, защото ще разпредели натиска. Трето - самият механизъм за връщане на бежанците, съществуващ сега, е много сложен и за всички тези години няма повече от 200 искания. Всичко това показва ситуация, която не се променя и за добро. Надявам се, че с влизането в сила на този мигрантски пакт ще има по-добро разпределение.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

 

Той бе категоричен - Дъблинските споразумения отиват в историята и ще бъдат заменени от нов регламент за управление на убежището и миграцията.

 

Той цели да се постигне баланс в настоящата система, при която няколко държави членки отговарят за по-голямата част от молбите за убежище. Новите правила съчетават задължителна солидарност с гъвкавост за държавите-членки по отношение на избора на индивидуален принос, включват избор на принос, като преместване, финансов принос или алтернативни мерки за солидарност и включват допълнителни мерки, насочени към предотвратяване на злоупотребите и вторичните движения.

 

Целият регламент може да бъде прочетен тук.

 

"Дъблинското споразумение отдавна съществува само на хартия. То отива в историята", посочи категорично Кючуков.

 

"За пръв път Европа има цялостен поглед - охраната на общите граници, алокюцията вътре, даването на статут, връщането на държавите по произход. Много неща трябва да бъдат изгладени, но това е ключът за процедиране", счита на свой ред Йордан Божилов.

 

"Така или иначе в различните европейски държави има вътрешни процесд Важно е да се съсредоточим върху това, което е ново - България ще остане външна граница за ЕС дълго време, натискът ще се запази. Важно е да поставим интересите в рамките на общите европейски решения. Натискът върху граничните държави е най-голям", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3700 |03.01.2024 Остава топло, но се очакват валежи . 1| 4174 |03.01.2024 Първо заседание на правителството за новата година. Чакат се горещи коментари за Шенген . 5| 4079 |03.01.2024 Нови удари по Белгород и окупирания от руснаците Крим . 5| 4079 |03.01.2024 "Опасно развитие в хода на войната": Израел уби лидер на Хамас при "хирургически точен удар" в Бейрут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads