Реклама / Ads
3| 7976 |03.01.2024 НОВИНИ

Шефката на Агенцията за бежанците: Дъблинското споразумение не работи

.
Процедурите по връщане на бежанци са дълги. Дъблинският регламент не работи добре. В момента ще се разписват детайли по новия механизъм, за да се въведе принципа за солидарност. Той е много важен за страните, които са на външна граница. Квотният принцип е важен за нас.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия  шефът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. 

 

Темата за връщането на бежанци у нас изостри настроенията заради присъединяването на България към Шенген на два етапа - първо по въздух и вода, а на по-късен етап и по суша. За да се случи това обаче трябва да бъдат изпълнени условията на Австрия. В публичното пространство се завъртя информация, че Виена е настояла България да приеме 6000 бежанци от Сирия и Афганистан. От Министерския съвет обаче я опровергаха като посочиха, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от тези държави, които България ще регистрира като страна в Шенген. 

 

Условията на Австрия са пет. Те включват: 

 

1. Засилване (поне три пъти) на граничния контрол с Турция и Сърбия;

2. Мултифилтърни контроли по сухопътните граници между Румъния-Унгария и България-Румъния

2. По-интензивни контроли по сухопътните граници Румъния - Унгария и България - Румъния за справяне с нелегалната миграция";

3. Бързо приемане на лицата, търсещи убежище, влезли в Румъния или България;

4. Ангажимент за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 година. 







Тезата, че новият пакт за миграцията, който се обсъжда на общоевропейско ниво, ще превърне страната ни в бежански лагер, бе подета упорито от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов вчера. Този нов регламент може да бъде прочетен тук. Новите правила съчетават задължителна солидарност с гъвкавост за държавите членки по отношение на избора на индивидуален принос, включват избор на принос, като преместване, финансов принос или алтернативни мерки за солидарност, включват допълнителни мерки, насочени към предотвратяване на злоупотребите и вторичните движения.

 

Дъблинското споразумение съществува само на хартия, посочиха и експертите Любомир Кючуков и Йордан Божилов, които също посочиха, че новият пакт всъщност е в интерес на България.

 

Няма договорка 6000 мигранти да бъдат върнати у нас от Австрия заради въздушния Шенген, заяви пред БНТ и шефката на Агенцията за бежанците. Тя посочи, че съгласно Дъблинските споразумения за 2023 г. у нас са върнати 590 бежанци от всички държави в ЕС.

 

Мариана Тошева допълни, че това е ориентировъчна бройка на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия - лиза, които са минали през България, подали са у нас молба за убежище и в рамките на процедурата са напуснали страната. Тези лица условно подлежат на връщане по действащия сега регламент. 







“Процедурите по връщане са дълги, дъблинският регламент не работи добре. Те включват установяване на лицата, уведомяване, подготовка за връщане. Австрия трябва да ги идентифицира и качи на самолета, за да ги върне в България. Едно лице подлежи на връщане, то обжалва пред съда, но той може да отсъди, че в страната за връщане няма добри условия за прием”, посочи Тошева. 

 

По думите й страната ни е обект на множество критики заради условията за прием. 72% от центровете за бежанци у нас е запълняемостта на 6 центъра на ДАБ, но 2 от тях са вече на 104% пълни. Единият е във Враждебна, другият в Овча купел, където има 370 непридружени деца, тийнейджъри.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5369 |03.01.2024 Експерт: Спекулативно е, че България ще се превърне в лагер за бежанци . 4| 4775 |03.01.2024 Адв. Кашъмов: Бързо и ефективно да се разследва смъртта на Пламен Пенев. Обикновено тук се губят нещата у нас . 34| 6252 |03.01.2024 ISW: “Големият лош Запад” е истинският враг на Путин, не Украйна. Кремъл пак играе екзистенциалната карта . 0| 3700 |03.01.2024 Остава топло, но се очакват валежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads