Реклама / Ads
12| 4274 |02.01.2024 НОВИНИ

Австрия поставила пет условия на България и Румъния за Шенген

.
Австрия поставила пет условия, напредъка по които ще бъде преразгледан преди евентуалното ново обсъждане на премахване и на сухопътните проверки за България и Румъния през 2024 г., заяви румънският евродепутат Алин Митута. Двете страни приели условията, за да получи достъп до въздушен и морски Шенген.
 

България и Румъния се пребориха за частично падане на европейските граници - в последния ден на 2023 г. испанското председателство на ЕС обяви включването им в Шенген по въздух и море от 31 март 2024 г. Това означава, че българи и румънци вече няма да пътуват от далечните терминали за трети страни и да чакат на дългите опашки за паспортни проверки по летищата в другите държави от ЕС.





Румънският евродепутат Алин Митута публикува в социалните мрежи допълнителните пет условия, които са приложени като анекс към решението за частично присъединяване за Шенген, предаде "Капитал". 

 

Те включват: 

 

1. Засилване (поне три пъти) на граничния контрол с Турция и Сърбия;

2. Мултифилтърни контроли по сухопътните граници между Румъния-Унгария и България-Румъния
2. По-интензивни контроли по сухопътните граници Румъния - Унгария и България - Румъния за справяне с нелегалната миграция";
3. Бързо приемане на лицата, търсещи убежище, влезли в Румъния или България;
4. Ангажимент за обсъждане на функционирането на Шенген през 2024 година. 






От това става ясно, че обсъждането през 2024 г. дата за премахване на сухопътните граници ще бъде въз основа на напредъка по петте допълнителни изисквания, с които българското и румънското правителство са се съгласили.

 

На 31 декември австрийският канцлер Карл Нехамер също обяви в социалните мрежи решението на страна за допускане на България и Румъния частично в Шенген. Той подчертава, че исканията на Австрия са изпълнени. Има обаче още много време, докато двете страни се присъединят напълно към Шенген, казва още Нехамер. 

 
ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3634 |02.01.2024 Израелските власти са отхвърлили новото предложение на Хамас за освобождаване на заложниците . 1| 4498 |02.01.2024 Как едно шумно рекламирано и скъпо парти можеше да завърши като “Индиго”? . 4| 3957 |02.01.2024 Германски депутат: НАТО има 5-8 години да се подготви за война с Русия . 2| 4381 |02.01.2024 Експерти обучиха изкуствен интелект да разпознава сарказъм и ирония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads