Реклама / Ads
6| 5283 |30.11.2018 НОВИНИ

Експерт: От тавана в килията на Иванчева тече фекална вода, условията са унизителни

.
Десислава Иванчева
Режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения. Това заяви Димитър Бонгалов, директор на Дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” при Омбудсмана в ефира на „Здравей, България”.
 

„Законът за изпълнение на наказанията е предвидено, че трябва да има комисия за условията в затвора. За съжаление, това не се спазва и обикновено ръководителят на затвора дава заданието. Но режимът в арестите в момента е адекватен на този на доживотно осъдения.  Ако сте осъден на строг режим  сте в коридорно заключване през деня и в спалните помещения през нощта. На специалния режим на доживотния затвор е заключен цял ден самостоятелно в спално помещение и има един час излизане навън на открито. Този режим е адекватен на този в арестите в момента”, каза той.

 

Бонгалов е бил на инспекция в килията на Десислава Иванчева заради оплакване от нейна страна за теч на фекални води над леглата на обитателите на килията. Реагирано е бързо, но се оказало, че ремонтът е некачествен, което налага повторна проверка. Установено е, че течът не е отстранен. Проблемите, свързани с липсата на преградна стена на санитарния възел, наличието на повече кревати отколкото е капацитетът и мухълът по стените били стари констатации. Въпреки усилията ни, те не са отстранени, отбеляза той.

 

Снимките от килията на Иванчева и Петрова са направени през тази седмица. Бонгалов се съгласи, че условията могат да се нарекат унизителни:”Заради дневната светлина, заради мухъла и заради преградната стена – да, това са унизителни условия към задържаните лица”.

 

Той обясни, че преградата на санитарния възел трябва да бъде до тавана, за да няма визуална връзка между този, който го ползва и останалите обитатели на помещението.

На 4 декември правосъдният министър Цецка Цачева свиква съвещание с ръководството на Прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и омбудсмана Мая Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4503 |27.11.2018 Експерт: Напрежението между Украйна и Русия е предизборна подготовка на Порошенко . 7| 7902 |25.11.2018 Шефът на арестите отказа да пусне журналисти в килията на Иванчева . 3| 4214 |22.11.2018 Експерт: Управляващите не четат европейските документи, проектът АЕЦ „Белене“ не съществува . 0| 3766 |22.11.2018 Експерт: Над 2 тона храни са изтеглени от пазара само за месец октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads