Реклама / Ads

 

13| 2314 |22.04.2021 НОВИНИ

Експерт: Възможно е да има участие и на вътрешен човек при грабежа на инкасо автомобила

.
Мястото на атаката на обирджиите Източник: БГНЕС
Възможно е да има участие и на вътрешен човек. Този случай е подобен с обира от декември м.г. - отново в района на Перник беше обран инкасо автомобил, а задигнатата сума бе около 1 млн. лв. И в двата случая става въпрос за големи фирми, които си изпълняват функциите добре. Обраните са професионалисти.

Това заяви експертът по охрана и сигурност инж. Здравко Дерелиев по НТВ.

"Практиката е единият охранител да отвори вратата, другият да подаде парите. Инаксовата дейност се извършва от двама-трима души, според събираните суми", съобщи инж. Дерелиев. "Проблемите в охранителния бранш е понижаването на цените и по-ниските заплати, които демотивира служителите", завърши експертът по охрана и сигурност. Припомняме ви, че маскирани и въоръжени нападатели обраха инкасо кола на магистрала „Струма”. Кражбата се е развила до бензиностанция край Перник. Сумата в специализирания автомобил е била около 500 000 лева. 

 

Криминалният експерт Иван СавовСтава каза по БНТ, че  въпрос за една и съща група при двата обира в Перник, те са професионалисти, организирана престъпна група, може да има бивши служители на охранителни фирми, дори на силови ведомства. Това са хора, които нямат свян да използват оръжие. Наясно са къде е пробивът и се възползват от него.

 

По думите му най-важна е работата на място, първите 24 до 48 часа след извършване на деянието, с цел разкриването на факти. "Това са така наречените горещи следи, които могат да се извадят от охранителни камери и разпити. Проблемът е, че охранителните фирми не взимат никакви мерки, за да подобрят работата си. В момента тези инкасо автомобили работят в тотално нарушение на Закона за охранителната дейност", допълни Иван Савов. Според него трябва да има трима души в автомобила, а не двама.

 

"Единият трябва да е шофьор и да не излиза от автомобила, да стои вътре. Там, където са паричните суми, мястото се заключва, това е сейф в сейфа. Трябва да е възможно да може автомобилът да се оттегли. Позволяват си да превозват по-големи суми от позволеното, мисля, че лимитът е 500 хиляди лева. Охранителите трябва да имат автоматично оръжие, автомобилите са бронирани", добави Иван Савов.

По думите му има вероятност групата да бъде разкрита, защото има много събрани доказателства.

 

"Може би има причина това да става винаги в района на Перник, поради например по-малкото охранителни камери. Около Перник има много села и пътища, които водят към гористи местности. Има магистрала, по която може да се изтеглят извършителите. Със сигурност е по-лесно, отколкото, ако трябва да се извърши такова деяние в центъра на София. Не сме сигурни, че това са хора, които живеят в Перник", заяви Иван Савов.

Той отбеляза, че МВР има информатори и трябва да се включи и ГДБОП

"Възможно е и служителите в автомобила да са замесени. Първата версия е, че винаги има съучастник, може да има съучастник и в търговския обект", каза още Иван Савов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 16| 2391 |21.04.2021 Експерт: Русия води хеви метъл дипломация спрямо Запада . 12| 3615 |20.04.2021 Бабикян: Дилов на туризма е впечатляващо. ИТН и ИМВ отхвърлиха възможността да подкрепят кабинета „Митов“ . 1| 2320 |15.04.2021 БСП има визия, възможност и желание да създаде нов модел на управление. Левицата е стабилна, устойчива и предвидима . 3| 2536 |13.04.2021 Експерт: България трябва да представи Плана за възстановяване до 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ