Реклама / Ads
0| 3005 |14.09.2022 НОВИНИ

Експертът Богомил Манчев: Не сме зависими от руския инженеринг, нашата АЕЦ се обслужва от български компании

.
Богомил Манчев
Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви пред БНТ Богомил Манчев, председател на УС на БУЛАТОМ.
 

Горивото е с руски произход, но РОСАТОМ не е в забранителния списък, каза той. Ако бъде поставен по санкции - 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, каза той.


Към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които мога да произведат старото гориво и те имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-добри условия за АЕЦ "Козлодуй" - той е, каза Манчев.


Частите за подмяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче би могло да бъде проблем, но има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части - в Чехия и Франция.

По отношение на спирането на ТЕЦ Марица 3 шефът на БУЛАТОМ заяви, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа. Инсталираната мощност на ТЕЦ-а е 120 метавата, но те работят под 100 мегавата. Ако достигнем максималните нарушения - независимо на кой ТЕЦ - защото нарушенията се отчитат на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи - ще затворим от около 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа производство на електроенергия на годишен план. Т.е. сто процента ще прекъснем износа и ще имаме дефицит, а няма много излишна енергия около България, каза Манчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5269 |14.09.2022 Експертът Йордан Божилов: Не може да се говори за коренен обрат в конфликта между Украйна и Русия . 0| 3030 |10.09.2022 Експертът Ат. Русев: Сечта е виновна за наводненията в Карловско, властта си затваря очите . 0| 25175 |09.09.2022 Експертът Рой Хил: Обществените нагласи са такива, че Чарлз може да абдикира и да отстъпи престола на Уилям . 0| 3058 |02.09.2022 Иронично: PR експертът Аламанов предложи „Генератор на предизборни слогани“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads