Реклама / Ads
0| 9115 |05.04.2022 НОВИНИ

Експертът Пламен Димитров: Лебедова песен на Русия в енергетиката! Северен поток 2 умря, преди да заработи

.
Пламен Димитров
Нефтът и газа са скъпи заради геополитическия риск и поради това Русия може да получи рекордни приходи от техния износ през 2022 г. – над 300 млрд. долара според прогноза на агенция Блумбърг. Това обаче ще е лебедова песен – за 4-5 години руският газ ще бъде изтласкан от Европа, а добивът на нефт ще спадне поради липса на инвестиции и западни технологии. Това е първата последица от войната на Русия в Украйна в сферата на енергетиката.
 

Вижте и други очаквани последици от войната:

 

. Газопроводът Северен поток-2 умря преди да заработи. Сега вече може да бъде нарязан за скрап, а след 5-6 години – и Северен поток-1.


. Германия най-после ще се сдобие с терминали за внос на втечнен газ.


. Газпром може да увеличи износа си за Турция.


. Руснаците ще се стремят още по-отчаяно да убедят китайците за строеж на дълъг над 5000 км газопровод от Ямал до Китай – „Силата на Сибир-2“. Може и да успеят, но при условие, че се съгласят да продават газа на цени много по-ниски от пазарните.


. Украйна няма да получи нов договор за транзит на руски газ след изтичането на сегашния през 2024 г.


. Транзитът на газ по системата Турски поток-Балкански поток вероятно няма да спре, защото след България тръбата отива в Сърбия и Унгария – това са двете европейски страни, които последни ще се откажат от руския газ. Балкански поток обаче няма да работи с пълния си капацитет и е малко вероятно някога да се изплати.


. В Европа може да има ренесанс на ядрената енергетика.


. Двата руски атомни реактора, който според Б. Борисов са „в найлони“ или „в кашони“, никога няма да заработят. Единствената утеха е, че сега цената на старото желязо е висока.


. Въглищата, които в началото на годината бяха с прочетена европейска смъртна присъда, може да оцелеят още няколко години, докато се намерят заместители на руския газ.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3184 |04.04.2022 Пламен Данаилов: Ще има общ европейски отговор за плащането на руския газ с рубли . 0| 4685 |03.04.2022 Експертът Христо Казанджиев: Очаквам сериозна злоупотреба с евросредства в газохранилището в Чирен . 0| 3232 |02.04.2022 Пламен Данаилов: Газовите доставки - гарантирани и за април . 0| 11280 |01.04.2022 Захарова с пламенна защита за Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads