Реклама / Ads
4| 3123 |05.07.2021 НОВИНИ

Експерти критикуват резултатите от ваксинацията у нас

.
Проф. Красимир Гигов Източник: стопкадър, БНТ
Експерти критикуват резултатите от ваксинацията у нас. Не били задоволителни.
 

„Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията“, заяви пред Българската национална телевизия проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.

 

Към момента ваксинираните в България с първа доза са около 1 800 000 души - около 25% от населението, а тези с втора доза около 800 хиляди.

 

„Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество“, заяви проф. Гигов.

 

Според него интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той припомни, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец.

 

Според началника на клиниката по нервни болести в Александровска болница проф. Ивайло Търнев е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Според него вина за това имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините.

 

„Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията“, допълни проф. Търнев.

 

И двамата експерти са на мнение, че рискът от болестта е много по-голям отколкото риска от усложнения от някоя от ваксините и споделят, че повече хора трябва да се ваксинират.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2999 |11.06.2021 Медицинската експертиза: Милен Цветков не е имал шанс . 11| 6588 |08.06.2021 Експерти за санкционираните по „Магнитски“: Тук всички са ги виждали, че ядат и пият заедно, но не – няма връзка . 0| 3043 |02.06.2021 Бобоков обект на нова експертиза от Русенския съд . 5| 3662 |31.05.2021 Политологът Л. Стефанов: ГЕРБ мразят да ги критикуват, предизборно ще сме на ”боксов мач”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads