Реклама / Ads
16| 3878 |05.10.2021 НОВИНИ

Проф. Александрова: COVID ни поставя в една своеобразна игра на руска рулетка

.
Източник: БГНЕС
Нормално е хората да се притесняват. Ние сме в необичайна ситуация. Нормално е да имат питания и колебания. Тъжно е, че ни препъват изключително абсурдни идеи като чипиране, графенов оксид и други. Така вирусологът проф. Радостина Александрова коментира пред БНТ ниския брой на ваксинирани у нас срещу COVID-19.
 

На въпрос има ли абсолютно безопасна ваксина, тя отговори, че медицински продукт, който при никого и при никакви обстоятелства да не предизвиква никакви странични ефекти няма, но това зависи до голяма степен от нашите индивидуални особености - генетични, епигенетични, имунологични. Вариантът е да се върви към т.нар. персонализирана медицина, която да доведе най-подходящия продукт до най-подходящия потребител.

 

По думите на проф. Александрова не бива да се сравняват имунитетът, който се получава след преболедуване и след ваксина. Тя уточни, че ваксината осигурява защита, без да имаме риск от тежко боледуване.

 

"Вирусът ни поставя в една своеобразна игра на руска рулетка, да си спомним за това, че никой от нас не знае как точно ще се случат при него нещата и че когато се обърне колата - пътищата са много. Вече има факти, че съществува един продължителен вирус, който може да ни извади седмици и месеци наред от нормалното ни ежедневие", обясни тя.


Към момента няма маркер, който да покаже имунитетът на човек, с който разполага, доколко може да му осигури защита, призна проф. Александрова.

 

Проф. Александрова посочи, че Делта вариантът се разпространява много по-добре. По-важното е, че не се е променил процентът при заболелите деца, както и на хоспитализираните. Променят се обаче изходните стойности. За това е много важно ние, възрастните, да сме отговорни.

 

Тя коментира и как родителите да се ориентират за това каква ваксина и на каква възраст могат да поставят на децата си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3581 |05.10.2021 Даниел Вълчев: Проф. Герджиков е една добра кандидатура. Ще се получи истинска надпревара . 5| 5064 |05.10.2021 Проф. Дичев за ”Досиетата Пандора”: Търсят ми сметка за една химикалка, а други прехвърлят милиони с мишката . 5| 3187 |05.10.2021 AstraZeneca с лекарство срещу COVID-19 . 14| 3443 |05.10.2021 Проф. Герджиков ще е в платен отпуск за изборите, ще взима заплата от СУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads