Реклама / Ads
0| 3886 |13.07.2022 НОВИНИ

Проф. Александрова: Не вирусът отстъпва, просто ние вече имаме имунитет

.
Проф. Радостина Александрова Източник: стопкадър, bTV
Не вирусът отстъпва толкова, колкото ние вече имаме някакъв имунитет срещу него. Ние сме тези, които настъпваме, образно казано. Това каза за bTV вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова.
 

По думите й хората, които са се срещали с вируса, са по-добре подготвени за него:

 

„Хората, които са се срещали с вируса, които са ваксинирани и които са боледували и ваксинирани, и особено с 3 дози, са много по добре подготвени да го посрещнат и това са хората, които създават впечатление, че вирусът отстъпва и, че клиничната му картина е много по-лека“. 

 

„Бих искала да използвам случая да разсея тази мантра, че вирусът се разпространява, разпространява и клиниката му става по слаба. Няма такъв филм. Погледнете другите вируси, с които се познаваме от десетилетия, от столетия. Вижте хепатит, грип, ХИВ – не, те въобще не се променят като клиника, но ние имаме ваксина срещу хепатит B, имаме лекарство срещу хепатит С вируса“, отбеляза проф. Александрова.

 

Специалистът поясни, че мерките трябва да бъдат адекватни на ситуацията.

 

„Това е нещо, което ние го разбрахме по трудния начин, тъй като сблъсквайки се с този вирус, минавайки през особено първите месеци и година на пандемията, знаем колко сериозни мерки бяха взети тогава, тъй като нямахме никаква друга алтернатива. Сега, 2,5 години по късно с всичките знания, опит, ваксини и имунитет, вече имаме всички основания, всички средства, за да можем да продължим да излизаме по-уверено от тази остра фаза на пандемията, така че мерките каквито и да се вземат, те трябва да бъдат адекватни“, допълни тя.

 

Според нея е много разумно в болничните заведения да се влиза с маски и то не само по време на COVID пандемия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11658 |13.07.2022 Проф. Дрозина: България е най-слабото звено. Затова “Газпром” удря тук . 0| 3490 |12.07.2022 Проф. Александрова: Ковид остава при нас и трябва да сме готови да живеем с него . 0| 3688 |12.07.2022 Дясната ръка на Радев проф. Маринов: Президентът не е политическа акушерка, няма да търси експертен кабинет . 0| 4290 |09.07.2022 Проф. Топалов: Властимащите не говорят със Скопие, а с Белград, който говори с Москва...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads