Реклама / Ads
2| 4023 |04.03.2019 НОВИНИ

Експерти: Няма връзка между посещенията на Медведев и Столтенберг

.
Любомир Кючуков и Весела Чернева
Няма връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев. При изграждането на „Турски поток” отново, както и при „Южен поток”, пред страната ни стои корупционен риск. Отношенията между България и Русия са може би в най-ниската си точка през последните 75 години.
 

Това коментираха пред Нова телевизия директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков

 

„Функцията на руския премиер е много стеснена. Тя е в изпълнителната власт и няма голяма връзка със сферата на сигурността и отбраната. Виждаме, че и дневния ред, с който Медведев идва е изцяло икономически. Посещението на Медведев е с цел да изтрие спомена от миналогодишното руско посещение тук на руския патриарх, който успя да нахока и президента, и премиера и българското общество. Руската политика гледа на този тип посещения единствено от своята гледна точка с много асиметрия в това. За Русия България не е равнопоставен партньор и това си личи в жестове и послания. Затова казвам, че това посещение е, за да изтрие вкуса от посещението на руския патриарх, защото той издаваше именно това много ясно”, смята Чернева.

 

Според нея при изграждането на „Турски поток” отново, както и при „Южен поток”, пред страната ни стои корупционен риск. Кючуков подчерта, че интересът на България към трасето на газопровода „Турски поток”  е очевиден и страната ни е в благоприятна позиция. 

 

„Става дума за транзит на газ, а не за потребление. Като е хъб – идеята е да продава газ от най-различни места, т.е. освен руски газ, трябва да има и някакъв друг. И всъщност едва тогава тази идея ще бъде реализирана и натам трябва да насочим усилията си. Най-големият риск е корупционният. ЕК ликвидира възможността за строене на „Южен поток”, защото трябваше да има и други играчи. Корупционният риск продължава да е същият”, посочи тя.

 

Директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков също смята, че няма връзка между посещенията на Столтенберг и Медведев.

 

„Заради двустранните отношения руският премиер е тук.  В двустранен план, за съжаление, отношенията са може би в най-ниската си точка през последните 75  години. Ако говорим за рестартиране, каквато амбиция беше обявена от българска страна с двете посещения през май миналата година, бих казал, че засега не се е състояло и ако има някакви плюсове в двустранните отношения – това е, че не задълбаваме надолу”, обясни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3612 |04.03.2019 Такситата искат пряка връзка с тел. 112 . 0| 4001 |03.03.2019 Много облаци ще има, но няма да вали . 7| 6687 |01.03.2019 Илиян Василев: КПКОНПИ няма граници на унижението, които може да поеме за да изпълни поръчки . 13| 4956 |01.03.2019 Горанов няма да подава оставка, КПКОНПИ прецени, че не е в конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads