Реклама / Ads
75| 8041 |29.03.2012 НОВИНИ

Експерти и политици: Спирането на Белене е успех на Борисов

.
Делян Добрев
България се отказва от проекта АЕЦ “Белене”. Решението на правителството е окончателно. Днес то ще бъде обсъдено в Народното събрание и гласувано от депутатите. Това каза от ефира на Нова ТВ икономическият министър Делян Добрев.
 

 

Това е беше най-прагматичното решение. Сега посоката, в която гледаме е да се строи 7 реактор на АЕЦ “Козлодуй”. Защото очевидно и тези, които през 2006 г. са подписали първите междуправителствени договори, не са били много убедени в неговата необходимост. Ако е било така, те са можели за три години да решат този проблем, но не са го направили, коментира Добрев.

 

По думите му досега в проекта “Белене” сме загубили 1 млрд. и 300 млн.лева. От тях държавата безвъзвратно е загубила над 100 млн. -лева, защото вместо да довършим през 2002 г. изградения първи реактор в Белене, две нови компании, които се появяват като инвеститори, решават да разрушат всичко и да строи на чисто. А самото оборудване е изнесено в Русия, където и досега работи.

 

Делян Добрев е категоричен, че за страната ни сега е много важно да бъдат изчистени отношенията с руската страна.

Никой не печели отлагането на едно споразумение. Хубаво е, ако имаме други планове, да ги координираме с руската страна, за да можем да ги реализираме. В този район има възможности за създаването на газова центра, която да балансира енергийната ни системите. Това може да се извърши като един частен проект, който да се включи в пазара с електроенергия. И въпреки, че тази електроенергия е с по-висока стойност, при пикови моменти да се продава на оптимална цена. 

По думите на Добрев България ще търси възможности и за удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това обаче ще зависи от експертната оценка и от начина, по който ще преминат преговорите с руските ни партньори.

 

Що се отнася до диверсификацията на газовите доставки,  най-добре е да се използва местен добив  на конвенционален газ, смята икономическият министър.

 

Мораториумът, който беше наложен от правителството върху проучванията на шистов газ, блокира на практика и добива на нормален газ. А най-голямата енергийна независимост е в добива на местния газ, който имаме потенциал да добиваме и от залежите дълбоко в Черно море, където сме концентрирали сега нашите усилия си.

  

Правителственото решение за Белене се оказа водеща тема за всички сутрешни блокове на националните телевизии.

 

Анализаторът Стефан Гамизов потвърди, че решението е изключително добро.

 

Спирам вече с леката ирония към това правителство Борисов си заслужи уважението, защото наложи западните стандарти в енергетиката, заяви Гамизов.

 

Той е убеден, че решението не е взето от натиск от западни сили, а е лично българско. Според анализаторът една от големите мистификации е, че АЕЦ “Белене” е руски проект.

 

Това не е вярно, той ни бе натрапен от една американска компания и от една група български лобисти от правителството на царя. Този закон беше извън законите на енергетиката и затова се провали, категоричен бе Гамизов.

 

Еспертът по енергетика проф. Атанас Тасев също потвърди, че спирането на АЕЦ “Белене” е най-доброто решение за България.

 

По темата по БНТ се включи и журналистът Иво Инджев, известен като един от най-принципните противници на новата атомна електроцентрала. Вчера пък той се оказа персонално зачетен от премиера Борисов, който лично му звъннал по телефона, за да го извести за правителственото решение.

 

Не се лаская от неговия жест, няма да стана част от неговата гилдия подмазвачи, които го ласкаят и заблуждават. Ясно е, че сега на Борисов му трябват съмишленици, а обаждането му беше пиарски ход. По този начин той иска да туршира критиките срещу себе си, които не могат да бъдат запушени само в интернет пространството, коментира още журналистът.

 

По-късно по Нова ТВ бившият червен енергиен министър Румен Овчаров категорично заяви, че с това решение правителството обрича българите след време да плащат висок ток. Той потвърди позицията на БСП, че ще искат референдум по темата и разсее всякакви съмнения за рискове в района на площадката на АЕЦ “Белене”.

Днес министър Добрев заминава за Москва, за да запознае руските ни партньори с решението на правителство и обсъди с тях новите енергийни проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5755 |14.03.2012 Министър и експерти нищят промените в Закона за съдебната власт . 54| 8150 |05.03.2012 Експерти в МС получават два-три пъти по-високи заплати от премиера . 11| 4992 |12.01.2012 ЧЕЗ: Зимата е виновна за спирането на тока . 5| 6653 |23.11.2011 Евроексперти проверяват съдебния комфорт на братя Галеви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads