Реклама / Ads
54| 8137 |05.03.2012 НОВИНИ

Експерти в МС получават два-три пъти по-високи заплати от премиера

.
Румяна Бъчварова
До края на петък всички членове на политическите кабинети на министерствата върнаха първата част от бонусите, които са взели за 2011 година. Те ще бъдат преведени във фонд за лечение на деца. Това обяви по Би Ти Ви Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя.
 

 

Така според нея била изпълнена заръката на Бойко Борисов, а взелите бонуси са се съобразили с моралните принципи.

 

Според Бъчварова ставало въпрос за 4-5 човека от всяко министерство. Тя е категорична обаче, че тези пари в никакъв случай не са получени незаконно, защото съществували около 50 нормативни акта, които регламентирали раздаването им. Те са въведени от предшестващите правителства, заяви Бъчварова.

 

Според нея проблемът бил с хора от политическите кабинети, които са получили големи бонуси. А най-неприятно било, когато някои от шефовете сами си определили премии в пъти по-големи от заплатите.

 

Бъчварова отказа да коментира позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, която се обяви в защита на получените бонуси. Тя смята, че Попова е в правото си да изразява личното си мнение, дори тогава, когато е различно от това на премиера.

 

Румяна Бъчварова разкри още, че министър Трайков е дарил бонусите си за 2010 година на болно дете, а Вежди Рашидов от първи ден давал цялата си заплата за сираци.

 

Според шефа на политическия кабинет  на Борисов в МС има държавни служители, които получават два или три пъти по-високо възнаграждение от премиера. Това се получава, защото тези експерти са ангажирани с разработването на закони и програми.

 

Тя коментира още, че са започнали промени в закона за държавния служител, в който се отменят всички добавки към заплатите.

 

Сега се създава нов закон, който ще уреди заплащането на държавните служители. Той мина вече на първо четене в НС и е въпрос на воля от народните представители, за да бъде приет. В него се залага на следния принцип – 75% твърдо заплащане, а останалата част – след атестация.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5497 |31.01.2012 Благодарствен бонус ще получават полицаите . 5| 6644 |23.11.2011 Евроексперти проверяват съдебния комфорт на братя Галеви . 4| 4877 |22.11.2011 Експерти на ЕК подхващат братя Галеви . 9| 9013 |27.10.2011 Експерти: Организационният хаос е вратичка за всички нарушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads