Реклама / Ads
9| 8988 |27.10.2011 НОВИНИ

Експерти: Организационният хаос е вратичка за всички нарушения

.
Организационни нарушения, купуване на гласове, незаконна агитация и контролиран вот са нарушенията в изборния ден, отчетени от Асоциация “Прозрачност без граници”.
 


615 доброволци в избрани секции са съобщавали за нарушения през целия изборен ден, информира Диана Ковачева по време на пресконференция. Сигнали за четирите типа изборни нарушения са подавани от цялата страна.

Относителният дял на организационните нарушения при наблюдавани 21 общини е 42,3%, незаконните агитации - 33%, купуването на гласове - 5,9%, контролиран вот 18,8%, обобщи Антоний Гълъбов.

Ниският капацитет на цялата изборна администрация, липсата на подготовка, организационни неуредици, бавното преброяване на бюлетините са сред проблемите, които констатират от асоциацията.

На 23 октомври наблюдателите от Прозрачност без граници са получили 100 сигнала за нарушения, като 8 от тях са изпратили на МВР, а други 8 в ЦИК. Полицаи са реагирали, като са проверявали сигналите на място, докато от ЦИК и досега няма отговор на подадените жалби, уточниха от Асоциацията.

Сериозен проблем са неточните избирателни списъци и т.нар. забранителни списъци. Много сигнали са получени и за застъпниците, като основното нарушение е огромният им брой от една и съща политическа партия в избирателна секция.

Има сигнали за 12 застъпници на места, от една и съща партия, като от Прозрачност без граници отчитат това като опит за контролиран вот.

Като примери за организационни нарушения Антоний Гълъбов изтъкна масовото повторно гласуване, което, по думите му, е резултат на лош инструктаж; невписването на личните данни на избирателя; липсата на името в бюлетината на един от кандидат кметовете в Гара Лакатник, липсата на партия „Зелените" в бюлетината в община Кубрат; предварителното поставяне на втори печат на бюлетината; некоректната регистрация на застъпниците и наблюдателите.

От Прозрачност без граници изразиха безпокойство, че застъпниците биват използвани за агитация и пропаганда в изборния ден. Получени са сигнали както за обозначителни знаци на партии, носени от застъпниците в изборния ден, така и за директно обясняване за кого да се гласува. От Асоциацията определиха това като опит за въздействие върху гласоподавателя в последния момент.

Отвъд организационните нарушения има тенденция за директен опит за повлияване на волята на избирателите, посочиха от асоциацията. Според Антоний Гълъбов нараства делът на усилието за пряко въздействие върху волята на гласоподавателя, което се оказва сериозен проблем. Форма на контролиран вот е въздействието, осъществявано чрез застъпниците, раздаване на бюлетини, липса на контрол върху изборните книжа.


Друго нарушение от страна на застъпниците е опитът да се обяснява на СИК как да си върши работата, което е недопустимо, посочиха наблюдателите.

Сравнително по-малък е относителният дял на нарушенията, свързани с купуването на гласове в сравнения с останалите, посочи Гълъбов. Не липсват обаче сигнали за раздаване на пари в близост до избирателни секции, раздаване на храни, като новост е присъстването и на анималистичен елемент - агитация чрез кози и овце. Това според Антоний Гълъбов е форма на купуване на гласове не чрез предлагане на пари, а на храна.

От Прозрачност без граници посочиха още, че не са изпълнени всички условия от общините за осигуряване на достъп на хората с увреждания до избирателните секции.

По отношение на големия брой недействителни бюлетини - 229 667, които официално обяви днес предцедателят на ЦИК Ралица Негенцова, от "Прозрачност без граници" сочат две причини за това - грешен начин на попълване на бюлетината и пускане на празна бюлетина.

Организационните недостатъци отварят врата за всички форми на нарушения, заключи Диана Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5403 |19.04.2011 Експерти: ГЕРБ сложи усмирителна риза на ДАНС . 4| 5065 |16.04.2011 Експерти: Проверявайте големите фирми и едрите обществени поръчки . 2| 5519 |02.03.2011 Експерти: НС да реши проблемите с мобилните оператори . 8| 5397 |09.12.2010 Експерти: Партиите у нас генерират корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads