Реклама / Ads
1| 4117 |14.03.2019 НОВИНИ

Експерти: Учителите ни не знаят как да действат при сбиване между децата

.
д-р Цветослав Николов и Ева Жечева
На учителите е вменена отговорността да пазят живота и здравето на учениците, но не е уточнено как. Учителите ни не са подготвени да действат при подобни ситуации при сбиване между деца. Трябва да бъде създаден координационен съвет, който да познава поведението на всяко дете, но такъв няма.
 

Това коментираха пред Нова телевизия експертът по агресия при децата д-р Цветослав Николови и Ева Жечева, директор на Дирекция "Права на детето" към омбудсмана.

 

,,Още през 2012 година е разписан специален механизъм за противодействие на училищното насилие и тормоз. В него има всички стъпки, които могат и трябва да се предприемат в подобни случаи", обясни  Ева Жечева.

 

Според нея при случай на дете със специални образователни потребности, което влиза в конфликт с другите деца, трябва да се направи оценка на риска.

 

,,Момичето има проблеми със своето поведение. Явно никой в училището не е оценил достатъчно риска. Има координационен съвет, който трябва да бъде създаден, да познава поведението на всяко дете, но няма такъв'', отбеляза Жечева.

 

,,Конкретната ситуация има две страни. Първо, има проява на насилие от страна на преподавателя, което е неприемливо, но от друга страна той не може и да не се намеси. Трябва да има намеса, но въпросът е каква да бъде тя. На учителите е вменена отговорността да пазят живота и здравето на учениците, но не е уточнено как. Учителите ни не са подготвени да действат при подобни ситуации при сбиване между деца'', заяви Николов.

 

Експертът  сподели, че в страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа намеса в такива ситуации с много висока степен на риск, когато детето не реагира на думите, то е изпаднало в състояние на силен афект. Той трябва да се намеси и с физически контакт. В тези страни съществува и много добра система за обучение на педагогическите специалисти, които работят с такива деца.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4505 |14.03.2019 Експерти: Историята с дълга на мюфтийството беше показване на мускули от ДПС . 2| 4004 |04.03.2019 Експерти: Няма връзка между посещенията на Медведев и Столтенберг . 2| 6311 |20.02.2019 Експерти: Оставка няма, защото не вярват, че могат да спечелят изборите . 15| 4770 |16.02.2019 Иван Пенков: Службите трябва да знаят дали има руски агенти у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads