Реклама / Ads
6| 3813 |03.03.2024 НОВИНИ

Експлозии по Кримския мост, движението е спряно

.
Кримският мост, известен още като Керченски мост
Мостът, който свързва Кримския полуостров с континенталната част на Русия, е затворен, а движението по него временно е преустановено. През изтеклата нощ там е имало няколко мощни експлозии. Какво се знае дотук?
 

Мостът, свързващ Кримския полуостров с континенталната част на Русия, е затворен за движение. Това обяви в Телеграм назначената от Русия администрация на съоръжението. От съобщението, цитирано от различни германски медии, става ясно, че временно е ограничено пътното движение в близост до пристанището Феодосия в Крим.





По-рано украински и руски социални медии съобщиха за няколко мощни експлозии в района. Поразена е и близка петролна база. Както уточнява агенция ДПА, до момента информацията за експлозиите не е потвърдена от независими източници, няма и изявление от украинска страна.


Предотвратено нападение с дронове?

 

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи за унищожени 38 безпилотни летателни апарата, излетели от Украйна. Руската противовъздушна отбрана ги е свалила над Крим, се уточнява в информацията. Не става обаче ясно дали има жертви и нанесени поражения на съоръжението. Съобщава се само това, че движението по Кримския мост временно е било спряно, пише "Дойче веле".

 

Кримският полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и Черно море, което граничи с полуострова, играят важна роля във войната на Русия срещу Украйна, която продължава вече над две години. 

 

Украйна многократно е нападала с дронове по въздуха или по море руски военни обекти в района, включително кораби на Руския черноморски флот. А Москва използва флота си в Черно море, за да осъществява ракетни нападения навътре в територията на Украйна.

 

На 8 октомври 2022 г. експлозия на камион предизвика голям пожар на единствения пункт между окупирания Кримски полуостров и Русия. Той е ключова връзка за прехвърляне на военна техника в Украйна. Взривът предизвика до запалване на петролни цистерни на железопътния участък. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк определи експлозията като ”началото”. Президентът на Русия е бил информиран за експлозията и е наредил правителствено разследване, каза говорител на Кремъл.





През нощта на 17 юли 2023 година Кримският мост бе атакуван с дронове, като при нападението загинаха двама души. Движението по моста бе пуснато в реверсивен режим на следващата нощ, а на 14 септември лявата част на моста беше отворена.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2766 |03.03.2024 Германия разследва изтичане в Русия на аудиозапис, за който се твърди, че показва разговори за помощ за Украйна . 0| 2708 |03.03.2024 Кметът Терзиев: Да не забравяме, че свободата не е даденост . 3| 3222 |03.03.2024 "В кошче за боклук намерих двата телефона". Адвокатът на Червения пират категоричен - не е съпричастен към деянието . 39| 15466 |03.03.2024 Радев бил "горд" да види "толкова родолюбиви българи" на Шипка. А ние броим руските знамена...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads