Реклама / Ads
20| 7102 |19.05.2011 НОВИНИ

Eксшеф в кабинета на Царя става постоянен секретар на МВнР

.
Днес бе назначен и постоянен секретар на МВнР. Това е посланик Ради Найденов, като той ще заема най-високата длъжност в дипломатическата служба. Постоянният секретар има мандат от 5 г., който на практика му дава власт, по-дълга и от тази на министъра. Той отговаря и за кариерното развитие на професионалния състав на Външно министерство.
 

Досегашният постоянен секретар – посланик Максим Гайтанджиев, е назначен за висш дипломатически служител в дирекция “Америка”, отдел “Латинска Америка” на министерството. Гайтанджиев беше избран за поста от бившия външен министър Румяна Желева след оттеглянето по лични причини на постоянния секретар от времето на Калфин – Константин Андреев.

Ради Найденов е роден през 1962 г. в София, завършил е УНСС, специалност „Международни отношения” и Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политиката на сигурност – Център “Джордж Маршал. Имал е специализации в Германия, Франция и САЩ, съобщават от пресслужбата на МВнР.

Найденов постъпва на работа в Министерство на външните работи през 1992 г. като референт за Скандинавските страни. Последователно е заемал позициите на аташе, трети секретар в посолството на България в Берн, Швейцария, 1994-1996 и първи секретар в посолството в Берлин, ФРГ, 1999 – 2001.

Бил е заместник-министър на отбраната от 2001 до 2002, след което до 2005 г. е началник на Кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски. От 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия, а от от 01 август 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик в Република Австрия със седалище в София. Ради Найденов не излезе в проверката на Комисията по досиетата, която предизвика истински скандал в края на миналата година, но беше предложен за отзоваване заради изтичане на мандата.

Големият брой дипломати с досиета накара външния министър Николай Младенов да заяви категоричното си намерение да изчисти системата от ДС-дипломати. След дълго очакване предложенията на Младенов за промени в Закона за дипломатическата служба, които забраняват на лица, за които е установена съпричастност към ДС, да заемат определени постове по високите етажи на дипломацията – както в Централно управление на МВнР, така и зад граница, бяха оповестени миналата седмица.

Те трябваше да бъдат гласувани на вчерашното заседание на правителството, за да поемат към парламента за обсъждане. Това обаче не се случи. В последния момент министър Младенов е пожелал гласуването на законопроекта да бъде отложено за следващото заседание, за да се не се изгуби важността на събитието на фона на валящите вчера оставки в кабинета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4734 |19.05.2011 Добрев обещава: Ще достигна скоростта на кабинета . 11| 5882 |19.05.2011 Ив. Московски, най-младият в кабинета: Ал. Цветков остана неразпознаваем за ЕК . 8| 4735 |18.05.2011 М. Попова - до последно зад кабинета . 0| 5027 |17.05.2011 Килърът Атмаджов остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads