Реклама / Ads
0| 3223 |07.06.2022 НОВИНИ

Ексшефът на ВМЗ-Сопот: Не съм имал никаква комуникация с Нинова. Разбрах от медиите, че съм уволнен

.
Николай Стоянов Източник: стопкадър, bTV
Тези, които ни уволниха да кажат какъв е проблемът. Ние разбрахме за това от медиите. Не сме имали никаква комуникация с вицепремиера Корнелия Нинова. Мотивите й нямат нищо общо с действителността. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият председател на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов.
 

Той уточни, че е избран с конкурс, стартирал по времето на Кирил Петков и има мандат до април 2026 г.

 

„Ноември месец, когато постъпихме, заводът трудно събираше пари за заплати, тъй като последните години са били тежки за бизнеса. И със сериозната работа от този съвет успяхме само до 15 декември да подпишем договори за 102 милиона лева в доста тежка тогава ситуация. Търсенето не беше толкова силно“, съобщи Стоянов.

 

Той допълни, че в този бизнес минава известно време между подписване на договорите и това парите да влязат в предприятието.

 

„Тоест от една страна имаше светлина в тунела, тъй като имахме договори, предприятието беше натоварено, работеше. От друга страна все още нямаше пари“, обясни Стоянов.

 

Според него състоянието на завода в момента е най-доброто от последните 20 години. „Предприятието е в цветущо финансово състояние“, категоричен бе той.

 

По думите му задълженията били намалени, нямало никакви просрочени – точно противното на това, което твърди вицепремиерът Корнелия Нинова.

 

„Задълженията сме ги намалили с 35 милиона поне. Погасихме заем към ДКК, който е към ББР, точно обратното на това, което твърди Нинова“, каза бившият шеф на ВМЗ-Сопот.

 

„Загубата от 1,64 е единственото точно число във всички коментари на Корнелия Нинова. Причината е, че това е счетоводна загуба, тъй като авансите не се осчетоводяват. За това време са влезли към 150-200 млн. в завода, но те са осчетоводени като аванси и счетоводно те не се осчетоводяват като печалба. Минава горе-долу около 6 месеца от поръчка до износ на изделията, така че да си получим парите и тогава да се осчетоводи договорът и затова, въпреки добрите резултати, финансово и счетоводно, те идват малко по-късно“, каза още Стоянов.

 

„Сега е златният момент заводът да влезе в 21 век“, смята бившият шеф на ВМЗ-Сопот.

 

Припомняме, че в петък вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова обяви, че ще смени шефовете на ВМЗ-Сопот. Целта била „да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума – напротив“.

 

По думите й, предприятието завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба. „Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн.“, посочи Нинова и обясни, че именно влошеното финансово състояние е причината за рокадите.

 

Реакцията на ВМЗ-Сопот не закъсня. От дружеството опровергаха Нинова и заявиха, че имат рекордни приходи.

 

Утре работниците от предприятието излизат на протест.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3059 |02.06.2022 Георги Гьоков: По всяка вероятност тази година няма да има второ увеличение на минималната работна заплата . 0| 4287 |29.05.2022 От 1 януари 2023 минимална работна заплата става 800 лв.? . 0| 3110 |27.05.2022 Установява се дали ”Български пощи” са имали антивирусен софтуер, разкри Божанов . 0| 4443 |25.05.2022 Путин нареди вдигане на минималната заплата и пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads