Реклама / Ads
16| 4000 |02.04.2021 НОВИНИ

Екзакта прогнозира до 8 партии в новия парламент. Възможни са и изненади

.
Осем партии имат шанса да влязат в българския парламент, сочат данните на “Екзакта”. Днешният ден ще е решаващ за патриотичната партия на Каракачанов, както и за коалицията на Мая Манолова “Изправи се! Мутри вън!”. Двете формации са с равни шансове към днешна дата, смятат социолозите. Под 4-процентовата бариера остава коалицията Воля-НФСБ, която впрочем е похарчила и най-много средства за своята кампания, както стана ясно вчера.
 

Социологически агенции една след друга се надпреварват да дават прогнози за предстоящия вот. Броени дни остават до парламентарните избори на 4 април. Днес е последният ден на политическата кампания, а утре - ден за размисъл. 

 

Как се нареждат партиите 

 

Трета политическа сила твърдо към момента остава “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Формацията е определяна като непредвидимия играч в парламента. За днес самият Трифонов е обявил и свой предизборен концерт. 

 

Първо място според социолозите се държи от партията на Борисов. След ГЕРБ пък се нареждат от опозицията в лицето на БСП. Много наблюдатели обаче твърдят, че въпреки позицията на Борисовата партия, спечелените гласове няма да са достатъчни за сформиране на правителство. Коалиция би била трудно постижима с оглед заявките на партийните играчи. Патриотите от ВМРО, които са настоящи коалиционни партньори, пък няма да са достатъчни. 

 

А иначе - ДПС се нарежда четвърта, като 0.6% е разликата между партията на Мустафа Карадайъ и тази на Трифонов. 

 

“Демократична България” се нарежда пета. 

 

Изненада може да поднесат „Републиканци за България“, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот, посочват от "Екзакта".

 

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент, зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5930 |02.04.2021 Борисов от бастиона на Пеевски: Има само две партии - ГЕРБ и ДПС . 26| 4412 |02.04.2021 ”Галъп”: Седем партии влизат в следващия парламент . 9| 3186 |01.04.2021 6 000-7 000 заразени на ден заради ранното отваряне прогнозира Лъчезар Томов . 36| 3522 |01.04.2021 Социолог прогнозира 51% избирателна активност на 4 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads