Реклама / Ads
5| 7790 |26.04.2024 ИНТЕРВЮ

Елена Дариева за ФрогНюз: Предстои кампания, каквато досега не сме наблюдавали в нашия политически контекст

.
Социологът Елена Дариева Източник: личен архив
Предстои една много интересна кампания, каквато досега не сме наблюдавали в нашия политически контекст. Никога не сме имали два национални вота - за Европейски парламент и за Народно събрание.
 

От друга страна тази предизборна кампания ще бъде доста по-различна от досегашните, именно защото в центъра й застават не противници, а съперници, които доскоро са управлявали заедно, а и са потенциални бъдещи партньори в общото управление.

 

Това каза за ФрогНюз социологът от агенция "Насока" Елена Дариева.

 

Вижте цялото интервю:

Г-жо Дариева, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че абсолютно всичко във взаимоотношенията между партията му и "Продължаваме промяната - Демократична България" е загубено, няма как двете политически сили да седнат на преговори за бъдещо управление и поне още 5 служебни правителства щели да се завъртят. От друга страна и Лена Бориславова, и Рая Назарян изразиха мнение, че би могло да има съвместно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ, но при определени условия. Ще успеят ли в крайна сметка да седнат на масата на преговорите тези формации след изборите и след всички сътресения, които се случиха между тях?


Събитията, които коментираме от сутринта са просто епизод от предизборната кампания. Аз смятам, че тази предизборна кампания ще бъде доста по-различна от досегашните, именно защото в центъра й застават не противници, а съперници, които доскоро са управлявали заедно, а и са потенциални бъдещи партньори в общото управление. Така интерпретирам заявките от днес и от страна на Рая Назарян, и от страна на Лена Бориславова.


Другото което ми прави силно впечатление е свързано с персоналните измерения, които тази кампания придобива. Това е един въпрос, който ще придобива все по-голяма острота. Смятам, че и събитието от вчера с отстраняването на председателя на Народното събрание Росен Желязков е в тази логика на предизборната кампания. Като казваме, че тя се персонализира, виждаме как ПП-ДБ насочват атаките си персонално към Делян Пеевски. Именно в това аз виждам израз на диференцирано отношение към потенциалния политически партньор, в лицето на партия ГЕРБ.

Как ще коментирате все по-острия език, на който ставаме свидетели още в началото на тази предизборната кампания, говори се за суинг компании, които увеличавали плодовитостта, разни пудели и т.н…

 

Кампанията тепърва ще се ожесточава, нападките ще стават все по-персонални, битки тепърва ще се откриват на все повече фронтове, от няколко дни е все така. Битката е преди всичко политическа, лошото е, че по този начин се разхищава обществената енергия в тези ежедневни скандали. Страната ни се отдалечава от стратегическите си цели, в същото време виждате, че се реагира ад хок, конюнктурно, на принципа на стимул - реакция, ние скачаме от скандал в скандал. 

 

Това е така, защото липсва едно визионерско лидерство, което да зададе посоката, да изтласка дебата на сцената на политическото и да пуснем тези ад хоминем нападки. По-лошото е, че профанизирането на политическия разказ, този лош език, на който ставаме свидетели, тези ежедневни скандали разрушават тъканта на обществото и рушат доверието.





В крайна сметка никой не иска да наблюдава такива отвратителни сцени и кампанията ще бъде много трудна на фона на една такава среда на омерзение и разочарование.

Как тогава партиите, ще успеят да привлекат избирателите си, за да гарантират участието поне на собствения си електорат? Ще доведе ли всичко това, за което говорите до ниска избирателна активност?

 

Преди месец, ние социолозите бяхме доста сериозно обезпокоени от нивата, на които може да падне избирателната активност, именно заради това омерзение, за което говоря. Тъй като ще имаме избори 2 в 1 на 9-и юни, това донякъде решава въпроса с избирателната активност, давайки повече аргументи на хората да излязат да гласуват.

 

Въпросът е дали е възможна мобилизацията. Тук е важно да се подчертае, че мобилизацията при различните партийни субекти има своя много различна логика, т.е. специфика. 

 

Ако поддръжниците на ГЕРБ може да се мотивират и мобилизират, за да върнат партията си във властта, то да кажем по съвсем различен начин стоят нещата при ДПС. Там новият съпредседател Делян Пеевски тепърва трябва да се докаже като лидер, така че ние вероятно ще видим много сериозни усилия от негова страна, за да увеличи електоралния резултат на ДПС.

 

Видяхме интересни ходове от негова страна, разширявайки палитрата от хора в гражданската квота в листите за Европейски парламент.

 

Споменавайки Европейски парламент, тук се сещам за задачата, която стои пред “Възраждане”. Те за първи път ще трябва да се докажат на европейския терен. При тях смятам, че задачата ще бъде да се опитат да са в онзи възходящ тренд, който имаха преди местния вот. 





БСП от своя страна отново е във фаза да предотврати изтичането на свои избиратели, тъй като ставаме свидетели на фрагментиране в лявото политическо пространство. Още повече, че те ще трябва да оцеляват при една перманентна вътрешна опозиция и все по-остро. Вие виждате, че към момента те се разглобяват на поне три значителни части. От една страна самото БСП, от друга страна “Левицата”, от трета страна Ваня Григорова с формацията на Мая Манолова. 

 

Те имат да овладяват и един теч на свои избиратели от БСП към “Възраждане”, който ние регистрирахме на един изминал етап.

 

От друга страна ПП-ДБ трябва да консолидират собствените си избиратели. Можем да кажем, че те са двойно разочаровани, те са и най-взискателният електорат. Те от една страна, са разочаровани от общото управление, което имахме през изминалите 9 месеца, управлението “Денков-Габриел”, от друга страна, са разочаровани от провала на ротацията. При тях задачата ще бъде дали ще могат да се обединят пред заплахата от смазващ реванш на статуквото и поредната заплаха за честността на вота.

 

В същото време на терена и в ляво, и в дясно наблюдаваме появата на нови играчи, които ако не друго, поне могат да разпилеят вота на избирателите, които търсят политическо представителство. 

 

В общи линии ни предстои една много интересна кампания. 

 

Кампания каквато досега не сме наблюдавали в нашия политически контекст. Никога не сме имали два национални вота - за Европейски парламент и за Народно събрание.

 

Има и друга специфика на вота и тя е, че не се предлага нищо ново. Затова и Борисов говори за тази спирала от избори, която е възможно да се задава. Когато аз казвам, че тези доскорошни партньори ПП-ДБ и ГЕРБ, въпреки че сега се карат по изключително нелицеприятен начин, утре пак ще трябва да седнат на една маса.

 

Как ти убеждаваш своите избиратели с аргумента, че можеш да им предоставиш само още от същото. Това е една изключително слаба позиция. При класиците в социологията, според Макс Вебер има два типа етика. Едната е етиката на убежденията, когато ти следваш принципите си и дори да не постигаш целите си, оставаш верен на тези принципи. Това би означавало при предишната ситуация “Продължаваме промяната” да остане опозиция докрай и да не се стигне до тази колаборация с ГЕРБ, на която станахме свидетели. Вторият тип етика според Вебер е тази на отговорността. При тази етика на отговорността или последствията, по-важна е целта. 

 

Да постигнеш целта, която си си поставил, дори с цената на известни компромиси. Това е което ПП-ДБ направиха предишния път. Тоест важно е не с кого го правиш, а защо го правиш. Имаш една легитимна цел, която е свързана със съдебната реформа или евроатлантическия път на България и в името на тази легитимна цел, ти правиш компромиси по пътя, за да постигнеш тази цел. Смятам, че именно на тази логика те ще заложат, но предстои да видим. 

Ваня Григорова беше изненадата на местните избори. Ще успее ли да обере повече гласове и в битката за парламентарния вот? Борисов днес изрази мнение, че ако Ваня Григорова влезе в политиката, следващият парламент може да е много по-различен. 


Много е рано да се правят прогнози, тепърва ще измерим електоралната тежест на всяка една от политическите сили, които се регистрират за предстоящите избори. На 27-и изтича проверката на подписите, които са депозирани в ЦИК. Ще видим колко и кои ще бъдат играчите, които остават на финалната права. Тогава ще можем да измерим и потенциала на формацията на Ваня Григорова, защото логиката на местния вот е съвсем различна. 


Факт е, че тя тръгва да участва самостоятелно с формацията на Мая Манолова. Не успяха да постигнат обединение с някои от другите “леви”. Това раздробяване в “лявото” прави изключително трудна задачата на всички формации. Ако при максимална мобилизация потенциала на този спектър е около 20%, искам да ви напомня, че ако го разбием поне на три потока и не се постигне мобилизация, ние виждаме, че поне що се отнася до европейските избори, мобилизацията на електората на БСП изостава. Там изборната квота е 5,88%, защото България има 17 члена в Европейския парламент. Всички действителни гласове се делят на 17 и така получаваме избирателната квота, която е 5,88%.


Сами виждате, че като раздробим това пространство на няколко кохорти, задачата става доста трудна. Да видим и какви теми ще предложат БСП на своите избиратели, дали ще има разлики в това, което те предлагат на левия електорат.


Задачата е много трудна и това поражда голям риск “левите” хора да останат недобре представени от своите политически партии. 

Да се надяваме ли на провеждането на честни избори? Как може да се избегне обемът на недействителните бюлетини, които в определена ситуация може наистина да се окажат от решаващо значение?

 

Тук задачата на ЦИК става много важна. Невалидните гласове са най-много когато избирателят има възможност да гласува преференциално. Това го видяхме на миналите местни избори. Ако ги няма машините, които не позволяват да се правят тези грешки и ако не отбележим квадратчето на политическа сила, а отбележим вот само в кръгчето за преференции, този глас няма как да мине на машина, но видяхме, че на хартия именно това е предпоставката за най-голям брой невалидни гласове. 

 

На изборите, които предстоят на 9-и юни ще имаме две листи с преференциално гласуване. Още отсега съм с изключително сериозни опасения, затова искам да използвам всяка възможност да обърнем внимание на избирателите, преди да гласуват преференциално, да отбележат вот за листа, в противен случай гласът им е невалиден. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 16750 |26.04.2024 Д-р Евлоги Станчев за ФрогНюз: Не ни трябва сляпа съветофилия, а сухата истина - да очистим от емоции Руско-турската война . 10| 6369 |25.04.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Отпуснатите средства за Украйна са достатъчни до края на годината, България е на фронтовата линия . 12| 6322 |24.04.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Альоша продължава да се извисява над Пловдив и над Левски . 11| 7283 |24.04.2024 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Комисията за Агенции “Митници” видимо преследва политическата цел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads