Реклама / Ads
1| 4062 |19.08.2021 НОВИНИ

Елена Йончева към Жозеп Борел: Какви ще са конкретните ангажименти на ЕС при миграционен натиск от Афганистан към България?

.
Елена Йончева
България е основната входна точка за бежанците от Афганистан, които бягат към Европа. Какви ще бъдат конкретните ангажименти на ЕС, в случай че има увеличен миграционен натиск на българската граница? Ще бъдат ли положени ясни усилия афганистанските бежанци на българската граница да бъдат релокализирани в останалите европейски страни?
 

Този и още два важни въпроса постави Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, на Върховния представител на ЕС по външните работи на Жозеп Борел по време на извънредно заседание на Комисията по външни работи към Европейския парламент (ЕП). Тя посочи, че е необходимо отговорността на ЕС по отношение на мигрантския поток да бъде споделена между държавите членки.

 

Елена Йончева, която е и член на Делегацията на ЕП за връзки с Афганистан, поиска да знае дали ЕС подготвя конкретни споразумения с трети страни, като Турция и съседните на Афганистан държави, за прием бежанци. Припомняме, че евродепутатката бе основен докладчик в Европейския парламент за приемането на регламент относно работата на европейската Агенция за убежището. 

 

Заради необходимостта ЕС да играе по-значима роля в постигането на траен мир в Афганистан, тя постави и друг въпрос на Жозеп Борел, свързан с възможността съюзът да работи заедно с Русия и Китай с цел посредничество пред движението на талибаните. Както е известно, Руската федерация не изтегли своята дипломатическа мисия от Кабул, а Китай вече започна провеждането на преговори с представители на талибаните. В отговор Върховният представител на ЕС по външните работи посочи, че предстои ново геополитическо разпределение на силите в региона и е необходимо време. 

 

Целесъобразно и в интерес на ЕС е да се използва всяка възможност, насочена към установяване на открит контакт с бъдещото правителство на Афганистан, коментира Елена Йончева пред радио BBC. Тази ситуация наистина може да предизвика нова мигрантска вълна и за това не бива напълно да "затваряме вратата" на диалог, заяви тя.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3462 |18.08.2021 Елена Йончева: Настоявам Брюксел да поеме конкретни ангажименти за мигрантите от Афганистан . 3| 3292 |17.08.2021 Жозеп Борел: ЕС ще работи с талибаните само ако спазват правата на човека . 2| 3594 |16.08.2021 Елена Йончева: Европарламентът закъсня с позицията си относно Афганистан. Призовавам за спешни мерки. . 10| 4890 |15.08.2021 Елена Йончева: Пристигаме с европейски депутати в България, полицейското насилие ще бъде разследвано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads