Реклама / Ads
0| 2984 |15.06.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Преговорите със Съвета на ЕС за европейската агенция за убежище са пред успешно приключване

.
Елена Йончева
Преговорите със Съвета на ЕС за европейската агенция за убежище са пред успешно приключване. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, и основен докладчик на Европейския парламент по регламента за създаване на агенцията. Тя беше сред водещите участници в Конференция на високо равнище за миграционната политика на ЕС, организирана от Центъра за европейски политики и Института „Жак Делор“. Елена Йончева водеше дискусията заедно с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, както и с португалския министър на вътрешните работи Едуардо Кабрита, ротационен предсе
 

Елена Йончева и Едуардо Кабрита подготвят политическа среща, на която да приемат окончателно новия регламент за създаване на европейска агенция за убежището още до края на юни. Ако това се случи, тя ще стане първият евродепутат от 2013 г. насам, който е успял да постигне съгласие със Съвета по законодателно предложение в тази област.

 

След безпрецедентната миграционна криза от 2015 г. Европейската комисия стартира мащабна реформа на политиката за убежището, като предложи пакет от седем законодателни решения. До момента обаче работата по нито едно от тях не се е увенчала с успех. Част от предложенията станаха причина за множество политически турбуленции, както сред държавите членки, така и в Европейския парламент. Темата беше сред приоритетите, които очерта за мандата си като председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

 

Елена Йончева е председател на Контактната група за убежище, която е натоварена с финализиране на реформата от 2016 г., част от която е създаването на агенцията.  

 

„Започнахме реформата в областта на убежището през 2016 г., след като системата ни се провали няколко пъти и не успяхме да овладеем натиска нито през Централното Средиземноморие, нито през Западното. Още по-драматично се провалихме и при натиска от Турция. Най-очевидният недостатък на действащото законодателство е, че държавите членки на първа линия не получават достатъчна подкрепа. Именно за това новата система трябва да се базира на солидарността - солидарност с държавите на първа линия, които от години носят тежестта сами, които заради географската си позиция на картата на Европа се явяват първа държава на вход“, заяви тя по време на конференцията. Попитана за нови идеи и креативни решения в областта на миграцията, тя категорично отговори, че най-креативното и новото, което може да се случи, е държавите членки и Европейският парламент да постигнат съгласие по отделните законодателни решения. Тя даде за пример регламента за новата европейска агенция по убежище.

 

Елена Йончева коментира и темата за новото датско законодателство, съгласно което правителство в Копенхаген възнамерява да разглежда молбите за закрила на територията на трети страни и дори, когато лицата отговарят на условията за придобиване на статут, да не получават достъп до датска територия. „Това е изключително опасен прецедент, който противоречи на европейското и международното законодателство, и се надявам Европейската комисия да действа бързо и решително. Подобни едностранни решения крият множество рискове“, посочи Йончева. По-късно тя допълни - „Решения, подобни на датското, крият множество рискове за България. За кои трети страни става въпрос - представете си, че става въпрос за региони, съседни на България. Кой ще гарантира, че това няма да спомогне за разкриването на нов маршрут през България? България е външна граница на ЕС, в близост до региони с текущи и потенциални конфликти. За България е изключително важно да има общо европейско решение, което да ни гарантира солидарност и подкрепа, а не всяка държава да се оправя самостоятелно.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3135 |11.06.2021 Елена Йончева: По-близо сме по свобода на медиите до африканските държави (видео) . 5| 3621 |10.06.2021 Елена Йончева пред The Financial Times: Големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството на България . 0| 3424 |09.06.2021 Елена Йончева: Докладът на OLAF за Ларгото е победа за истината и за моите усилия . 4| 3755 |07.06.2021 ЦИК: Утре сутрин става ясно дали окончателно се провалят преговорите със ”Сиела Норма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads