Реклама / Ads
1| 2388 |20.07.2023 НОВИНИ

Елена Йончева ще води преговорите по директивата за борба с корупцията от името на социалистите и демократите

.
Източник: личен архив
България е сред двете държави, които не са предоставили данни до ЕК за дейността на органите и разпоредбите си за борба с корупцията.

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент определи българския евродепутат Елена Йончева за докладчик в сянка по новата европейска директива за борба с корупцията. Директивата, която беше представена от Европейската комисия (ЕК) на 3 май 2023 г., въвежда мерки за превенция, строги правила за криминализиране на корупционни практики, както и създаване на специализирани органи за борба с корупцията.

 

„Радвам се, че колегите отново ми се довериха да представлявам социалистите в преговорите с останалите политически групи по директивата за борба с корупцията. Предложението на ЕК е важна първа стъпка за извеждането на борбата с корупцията на европейско ниво, защото е очевидно, че не можем да разчитаме само на добрите намерения на държавите членки. Възнамерявам да внеса редица промени, които да засилят предложените мерки, най-вече относно борбата с корупцията по високите етажи на властта, където в определени страни, сред които и България, липсват резултати.

 

Важни са предложенията относно мерките за превенция на корупционни практики, но към момента те изглеждат с пожелателен характер. Ето защо ще предложим допълнителни гаранции в тази насока и ще въведем по-ясен механизъм за гарантиране на независимостта на държавните органи за борба с корупцията, които често са обект на политическо влияние и зависимости.“

 

В процеса на изготвяне на предложението за директива ЕК е поискала актуализирана информация относно действащите разпоредби на национално равнище, както и относно специализираните органи за борба с корупцията. България е сред едва двете страни в ЕС, които не са предоставили информация.

 

„Когато говорим за борба с корупцията са необходими координирани мерки на европейско ниво и съжалявам, че българските власти не са се включили в част от предварителните консултации с ЕК. България е една от страните с липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, каквото е и заключението в последния доклад за върховенството на закона на ЕК, и неучастието в процеса е лош сигнал. Това показва, че е ключово директивата да въведе мониторинг от страна на ЕК относно ефективността на антикорупционните мерки, защото няма как да разчитаме държавите членки да изготвят обективна оценка относно собствения си прогрес.“

Целта е Европейският парламент да одобри позиция по директивата до края на годината, след което предстоят преговори и с държавите членки в Съвета, които вече изразяват скептицизъм относно част от предложените мерки.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2488 |19.07.2023 Трагична развръзка: Откриха безжизненото тяло на 15-годишно момче, изчезнало във водите на Дунав . 4| 4828 |18.07.2023 Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“ . 0| 2388 |18.07.2023 Елена Йончева: ЕП прие мерки за независима журналистика, прозрачно медийно финансиране и борба срещу цензурата . 1| 2359 |14.07.2023 На първо четене: Подуправителят може да ръководи НЗОК до избора на нов управител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads