Реклама / Ads
2| 2500 |31.05.2024 НОВИНИ

Елена Поптодорова: В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ

.
Бившият посланик на България в САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова Източник: БГНЕС
"Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и най-сериозното е във Флорида, в резиденцията „Мара Лаго“ за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави."
 

Това мнение изрази пред БНР бившият посланик на България във САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова.

 

„По-тежкият проблем не е, че ги е изнесъл, и предшественици на Тръмп са го правили, но той е обвиняем, че се опитал да възпрепятства правосъдието. Прави опити да ги скрие и унищожи, и има доказателства за действията му“, коментира тя.





Специалистът прогнозира, че със събитията от последните два дни, признаването на Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати, и това делото слагат началото на дълга съдебна сага.

 

„Зависи от делото във Флорида, срещу него има 34 обвинения. И може да се стигне до ефективна присъда“, смята Поптодорова.

 

Експертът обясни, че на 11 юли официално ще бъде произнесена присъдата и „има някаква ирония в тези събития и това е, че осъждането на Тръмп ще бъде най-важното събитие в тази президентска кампания, а може би и въобще“.

 

Дипломатът смята, че ще се обжалва присъдата:





"Нямам очаквания да успее това обжалване, не би имало правен обрат. Но това е по-скоро да няма официална присъда, печелене на време, докато върви кампанията."

 

„В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ. Назад във времето Тръмп, като говорител се опита да внушава идеята и поведе кампания за съмнение на изборната система на САЩ, когато оспори резултатите на предходните избори. Сега мисля, че е още по-тревожна картината. Ще започне оспорване не само на легитимността, но и независимостта на съдебната система на САЩ. И това ще е манипулативно, защото 12-те съдебни заседатели в щата Ню Йорк се избират чрез лотария, жребии“, уточни Поптодорова и припомни, че прокурорът също е на изборна длъжност и „той не би могъл да компроментира себе си“.





Бившият посланик е категорична, че системата на САЩ е специално изградена по този начин, така че нито една власт да не може да контролира съдебната.

 

Във връзка с президентската кампания в САЩ Елена Поптодорова сподели, че картината е динамична и от лека преднина от около процент на Тръмп пред Байдън, в последните дни проучванията показват 42% за Тръмп и 43,2% за Байдън.

 

По думите й това ни показва колко оспорвани ще бъдат резултатите и с колко малка разлика ще е победителят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3425 |31.05.2024 След силното слънчево изригване: На Земята са започнали смущения на магнитното поле . 0| 2401 |31.05.2024 Ало измамници завлякоха с хиляди левове възрастна жена от Стара Загора . 1| 2481 |31.05.2024 7-годишно дете с аутизъм изчезна. Издирват го в в район Банкя, кв. "Градоман" . 4| 2500 |31.05.2024 Германия разреши оръжия, доставени от страната на Украйна, да бъдат използвани по цели в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads