Реклама / Ads
2| 3283 |30.01.2022 НОВИНИ

Еленко Божков: Рокадите в „Булгаргаз“ са предпоставка за решение на проблемите

.
Еленко Божков
Смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е предпоставка за подобряването на ситуацията и договаряне на по-добри цени на синьото гориво. Това смята енергийният експерт Еленко Божков.
 

„Трябва да се стигне до решение, как ще го направи правителството - аз не знам, за ограничаване на износа за електроенергия. Всички знаем, че произведената в страната електроенергия е достатъчна за покриване на нуждите ни. Това беше и едно от исканията, които синдикатите повдигнахме на тристранния съвет за сътрудничество. Това е слонът в стаята, който може да разруши всички планове, които си правим ние като синдикати и правителството като управляващи“, коментира пред bTV по повод на енергийната криза у нас синдикалистът Ваня Григорова.

 

Според Божков обаче ограничаването на износа на ток ще е трудно и противоречи на европейските правила.

 

Той смята, че общините и социалните институции трябва да бъдат върнати на регулирания доставчик или да се направи промяна в определението за краен доставчик на електроенергия, за да бъдат намалени цените за тока за тези обществени услуги.

 

Енергийният експерт уточни, че част от бизнеса подкрепя износа на ток заради генерирането на печалби, от които да бъда изплатени компенсации.

 

От своя страна Ваня Григорова отбеляза, че в тази ситуация компенсации получават „само тук и там тези, които са най-гласовити“ и попита откъде щяха да идват парите за тях, ако АЕЦ „Козлодуй“ беше приватизиран.

 

Според Еленко Божков правителството е допуснало две грешки – мораториумът и намаляването на броя на членовете на КЕВР, както и промяната на правилата за определянето им.

 

Григорова отбеляза, че при едни бъдещи преговори с „Газпром“ ще бъде взета предвид нашата позиция в конфликта между НАТО и Русия.

 

Божков смята, че АЕЦ „Козлодуй“ се управлява като „бащиния“ и се извършват тежки кражби от обществени поръчки.

 

Според Григорова обаче тези злоупотреби нямат голямо отражение при определянето на цената на тока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 14235 |03.01.2022 Еленко Божков: Много от битовите абонати ще са пред фалит заради високата цена на природния газ . 6| 3056 |20.12.2021 Еленко Божков: Около 400 млн. лв може да са загубите, ако мораториумът за тока се запази до март . 5| 16652 |23.10.2021 Еленко Божков: Борисов и Теменужка Петкова са едни от големите виновници за високите цени на тока . 6| 5191 |01.09.2021 Божков: Още веднъж призовавам комисията “Магнитски” да ме изслуша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads