Реклама / Ads
0| 2699 |15.07.2022 НОВИНИ

ЕМА работи за разрешаване на адаптирани ваксини през септември

.
Източник: БГНЕС
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през месец септември.
 

Това посочва маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

 

„Компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините – моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5“, обяснява той.

 

„На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември“, уточнява Богдан Кирилов.

 

Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт.

 

„Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън ЕС ще покаже дали и до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента“, коментира още ръководителят на българската агенция по лекарствата.

 

Очакванията, че през есенния сезон на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ коментира така: „Изпитванията на комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2767 |13.07.2022 Адаптирани ваксини срещу подвариантите на Омикрон се очакват скоро . 0| 3140 |10.07.2022 Кирил Петков: Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона . 0| 4119 |09.07.2022 А. Василев: Не можем да работим с ГЕРБ, преди да се извинят на българския народ . 0| 3060 |08.07.2022 Строителните работи по интерконектора Гърция-България приключиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads