Реклама / Ads
4| 7257 |20.01.2020 НОВИНИ

Емануил Йорданов: Премиерът да си назначи юрист, за да го пази от гребена на популизма

.
Емануил Йорданов Източник: БГНЕС
„Още днес премиерът трябва да намери добър юрист, който да го съветва и да го предпазва от предложения, които са на гребена на популизма и на ръба на закона“, коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред bTV. Повод за думите му стана предложението за светкавични законови мерки за предотвратяването на тежки престъпления.
 

„Решението е всички органи в държавата да вършат своята работа. Когато говорим за противодействие на престъпността, едва ли отговорността може да се прехвърля само на един орган. Не може да се криминализира всичко“, подчерта юристът.


„Може би вече сме позабравили за мерките, заложени в програмата Десетилетие на ромското включване“, каза той.


В България не обръщаме достатъчно голямо внимание на превенцията на престъпността. Тя се поражда по социално-икономически причини. Нашият Наказателен кодекс е добър. Ако се прилага добре, ще е ефективен, каза проф. Петя Шопова.


Тя обърна внимание, че не се следи дали работи пробационната система на осъдените лица, изтърпели наказанието си у нас.


Шопова добави, че за да бъдат решени проблемите, трябва да се подходи комплексно. Трябва да се стъпи на здрава основа, на криминологични изследване.


„У нас вече не се правят такива анализи на престъпния контингент. Сега единственото място, в което се събира информация и се правят анализи е ВКП. Когато се престъпва към изменение на закон в наказателното право, трябва да се установи какви са тенденциите. Причините за престъпността не могат да се лекуват с промени в НК“, подчерта тя.

 

„В населените места трябва да има полиция. Системата на МВР трябва така да се подреди, че хората, които всеки ден се борят с престъпността да са повече и по-подготвени“, предложи Шопова.

 

Йорданов каза че когато говорим за кадровата обезпеченост на МВР, има един бюджет, който смущава обществото, но той стига единствено за изплащане на заплатите на служителите.

 

Трябва да се ревизира как се разходва този ресурс. Много важно е служителите да бъдат оставени да работят спокойно и да знаят, че има защита. Много престъпления от последните дни, напомнят на такива от миналото. Хубаво е да имаме памет за миналото, за да не се повтарят те в бъдеще“, каза още бившият вътрешен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 11368 |05.01.2020 Психологът Росен Йорданов: Президентът кара българите да се чувстват нещастни . 1| 4834 |18.12.2019 Емануил Йорданов: Злоупотребата с права от прокурори е проблем в наказателното производство . 14| 6535 |16.12.2019 PR-ката на Борисов ни показа как премиерът стоял и чакал медицинските сестри . 9| 8282 |15.12.2019 Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads