Реклама / Ads
7| 4021 |01.10.2023 НОВИНИ

Енергетиците отказват среща с Денков в МС

.
Източник: БГНЕС
Трети ден продължава блокадата на енергетиците на АМ Тракия.
 

Блокиралите основната пътна артерия скандират „Оставка“, те искат преразглеждане на енергийните планове. Отново протестиращите спаха по автомобилите си и за пореден трети ден АМ Тракия при Стара Загора осъмна блокирана. предава БГНЕС. Вчера енергетиците нарекоха „лъжец“ министър Румен Радев, който отиде при тях на разговор. Според тях, той е излъгал, че териториалните планове са били изпратени преди 15 дни, за да могат да бъдат разглеждани. Важно е да се изпълни решението на Народното събрание, казаха енергетиците. Първо, НС реши, че трябва да бъде предоговорен ПВУ, до 2038 не трябва да се намаляват мощности, има мораториум, който те гласуваха, че няма да се отделят части от комплекса Марица Изток, а те искат да създадат предприятие, което се отделя като част от Марица Изток. Всички договорки те обещаха и има решение те да бъдат изтеглени, предоговорени и тогава отново да бъдат изпратени, заявиха протестиращите. Те са категорични, че днес няма да отидат на преговори, докато не обещаят, че всички решения на НС ще бъдат факт. Да дойде да обещае, че ще има преговори премиерът, казаха протестиращите енергетици.


А днес в 16 ч. премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори в Министерския съвет.
Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

 

 

Припомняме, че енергийният министър Румен Радев вече се срещна с протестиращите енергетици от Мини Марица Изток. Той заяви, че винаги има недоволни. Това е ясно, водещ трябва да е общият интерес, не мога да се грижа и нямам намерение да се грижим като екипи за конкретни малки, алчни, но амбициозни частни интереси. Тук това няма да се допусне, категоричен е министърът.
Не се поддавайте на настроения един срещу друг, защото ще има и въпроси като знаете ли колко ни струва вътрешната енергетика. Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение, каза Радев.
Приемам вината си и в това, че не комуникираме достатъчно. Бърка се като се говори, че териториалните планове предопределят конкретни проекти. Смисълът им е да създадат предпоставката за проекти, тези проекти трябва да идват от частния сектор, подчерта Радев. Ние имаме най-атрактивният регион за инвестиране в Европа, убеден е министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7531 |01.10.2023 Руската църква е малко глупаво дете с жълто по устата пред Българската, има я благодарение на България . 1| 4363 |01.10.2023 Терорист-самоубиец се взриви в центъра на Анкара . 25| 8017 |01.10.2023 Илиян Василев: Идва ми в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев . 7| 7086 |01.10.2023 Енергиен експерт: След 1 януари 2025 година всяка държавна помощ за въглищната индустрия става незаконна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads