Реклама / Ads
10| 5569 |18.10.2022 НОВИНИ

Енергийният министър Христов: „Газпром“ е в таймаут за размисъл за България

.
Росен Христов
Не сме получили отговор от „Газпром“ и мисля, че „Газпром“ е в таймаут за размисъл за България. Нашите искания бяха за разсрочване на срока, по който може да получим оставащия газ, условията на плащане и цената, ако може да бъде намалена допълнително. Това заяви енергийният министънр Росен Христов.
 

„Газпром“ е един от трудните партньори по много причини, но ние все пак продължаваме преговорите с тях. Самият факт, че има някаква възможност да се договорим с „Газпром“ по този въпрос, това кара другите доставчици да предлагат по-конкурентни условия. Това е принципът на конкурентите на преговорите, допълни Христов пред БНТ.


Позицията на България е, че ако има таван за газа, трябва да е за целия газ, който се търгува, като нашата логика е, че частично налагане на тавани на различни сектори от пазара, не би било ефективно и допълнително би изкривило пазара. По принцип нашата позиция е, че всяка намеса на пазара трябва да е много добре анализирана, както за краткосрочни ефекти, така и за дългосрочни, така че ние сме изискали да ни покажат логиката за тавана на газа и очакваме от Европейската комисия да ни даде пълна информация, за да може да оформим нашето крайно становище, обясни той.


Комплексът от мерки, които се обсъждат, са насочени към снижаване на цената на газа, която за момента е неоснователно висока. Тоест, количества газ има, икономиката функционира, дори има свиване на потреблението, така че не би трябвало да има такива високи и скачащи цени на газа. Както виждате на борсите, дори самите разговори за предприемане на мерки вече водят до някакъв ефект и снижаване на цените на газа. За последните седмици забелязвам едно трайно падане на борсата, тоест самият факт, че комисията обсъжда такива мерки и цената спада, показва, че пазарът дефакто е изкуствено така да се каже надут, допълни Христов.


Надявам се да продължат да падат и цените на горивата, те няма да се върнат на тези отпреди кризата, но да се намалят с 20-25 %, е постижимо. Що се отнася за мярката за отстъпка от 25 стотинки за литър зареден бензин, към момента тя продължава. Доколко знам има пари, тя ще продължи, но не е ясно докога, каза още Росен Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2984 |18.10.2022 Иво Христов: Ядрената война и удавянето в пропаганден конформизъм са два пътя към самоунищожението . 1| 3081 |17.10.2022 Служебният министър предлага увеличение на цените на клиничните пътеки . 4| 3488 |17.10.2022 Министър Зарков: Главен прокурор не трябва да се избира от парламента . 2| 4638 |17.10.2022 Министър Шишков: 30 километра от магистрала ”Тракия” трябва да се ремонтират основно /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads