Реклама / Ads
2| 4020 |06.01.2022 НОВИНИ

Енергийният министър и Теменужка Петкова се ”сдъвкаха” за интерконектора

.
Александър Николов
Преди месец май 2021 година са направени 7 посещения на интерконектора с Гърция. Едно от тях е на Бойко Борисов с американския посланик. Теменужка Петкова е посетила интерконектора само веднъж. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на изслушване в Народното събрание.
 

Предшественикът му на поста реагира остро. По два пъти в месеца бях на интерконектора с Гърция. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Бойко Борисов лично се беше ангажирал с този проект, за да останат няколко десетки километри за довършване, подчерта тя. 

 

Настоящото правителство е изпратило писмо до акционерите на проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) на газовата връзка между Гърция и България с искане за начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане, отговори министърът на енергетиката Николов по време на изслушване в парламента. 

 

 "Към момента са изготвени всички линейни графици и се наблюдават за изпълнението им от оперативното ръководство и заетите лица", допълни министър Николов.

Енергийният министър припомни предисторията на проекта.

 

Началото му е поставено през 2009 г., когато е подписан Меморандум за разбирателство между Гърция и България. Николов след това посочи всички ключови етапи от развитието на проекта.

 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50 процента) и IGI Poseidon (50 на сто).

 

Съакционерът Ай Дже Ай Посейдон (IGI Poseidon) e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто).

В съответствие с устава си "Ай Си Джи Би" АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

 

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км. и проектен капацитет до 3 млрд. куб. метра година в посока Гърция-България.

 

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубични метра в година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

 

Налице е подписан Меморандум за разбирателство между Ай Си Джи Би" АД и ТАП (TAP) AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2924 |06.01.2022 НС изслушва енергийния министър и шефа на МВР . 1| 3563 |05.01.2022 Земеделският министър: Ще има промени в ”Напоителни системи” . 12| 4084 |05.01.2022 Министър Йорданова: Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор . 2| 3527 |05.01.2022 Регионалният министър: Не можем да дадем срок за завършването на „Хемус“, тъй като няма да строим незаконно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads