Реклама / Ads
0| 2798 |14.12.2022 НОВИНИ

Енергийните министри на ЕС не се споразумяха за ценовия таван на природния газ

.
Министрите на енергетиката на ЕС не постигнаха споразумение за стойността на тавана и други елементи на механизма за корекция на цените на природния газ в Общността. Това каза румънският министърът на енергетиката Вирджил Попеску след извънредното заседание на Съвета на министрите на енергетиката в Брюксел, съобщават световните агенции.
 

„След двудневни дискусии и преговори работата приключи късно снощи, но не постигнахме споразумение относно стойността на тавана и други елементи на механизма за корекция на цената на природния газ на равнище ЕС", написа Вирджил Попеску на страницата си във Фейсбук.Дискусиите ще продължат през следващия период.

 

Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску подчерта , че Румъния, заедно с другите страни като Испания, Италия, Белгия, Гърция, България, Словакия, Полша, Литва и Словения искат разумна горна граница на цените, която ще помогне по-скоро за стабилизирането на пазара, отколкото да се повиши цената на синьото гориво.

 

Изпълнителният орган на ЕС предложи да се ограничат цените на природния газ за една година, когато стойността на референтния газов хъб TTF в Нидерландия надвишават нивото от 275 евро за мегаватчас в продължение на две последователни седмици.  Цените на TTF са с 58 евро по-високи от средната световна цена на втечнения природен газ в продължение на 10 търговски дни.

 

Белгия, Полша и Италия твърдят, че ограничението е необходимо, за да не бъдат засегнати икономиките масово от високите цени на енергията. От другата страна малка група държави членки на ЕС, сред които Германия, Нидерландия и Австрия, според които  ценовият таван ще накара доставчиците да продават своя газ на други места и ще премахне стимулите за намаляване на потреблението на газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3177 |12.12.2022 Н. Минчев: ПП няма да подкрепи кабинета ”Габровски”, защото е с бивши министри от Тройната коалиция . 23| 5673 |12.12.2022 Проф. Габровски обяви проектокабинета си. Вижте имената на министрите /видео/ . 2| 3830 |11.12.2022 Настимир Ананиев: Президентът Радев е подведен, трябва да смени премиера и министри . 1| 3094 |11.12.2022 Изплащат енергийните помощи до Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads