Реклама / Ads
0| 3403 |05.05.2022 НОВИНИ

Енергийните помощи за бизнеса продължават през май, обяви премиерът

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май. Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков.
 

„Направихме доста обстойна среща с българския бизнес с българските профсъюзи. Обсъдихме ситуацията у нас и в региона и най-вече енергийните доставки, които очакваме за България. Българското правителство работи силно, за да имаме ясни доставки на газ, на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром”. Оценяваме рисковете, които войната може да донесе не само на България, а на цяла Европа.  Другата седмица ще бъдат финализиране с министъра на енергетиката. За газа се надяваме в следващите няколко дни да дадем ясна перспектива за ценовите нива. Надяваме се да няма повишение. В момента газоподаването не е спряло", обясни министър-председателят.

 

„Бяхме тук, за да настояваме да направим необходимото по отношение на енергийните цени, да намалим темповете на растеж на цените, да запазим работните места, дори да увеличаваме доходите. Предложихме го на Петков, Нинова и Василев. Настояваме компенсациите за електрическата енергия да продължат, докато това е необходимо. Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпрос. Очакваме следващата седмица в разговори с енергийния министър да видим докъде можем да стигнем“, заяви от своя страна Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара.

 

По време на брифинга вицепремиерът Корнелия Нинова уточни за какво още настояват от БСП: „Ембаргото за внос на петрол да не се отнася за България. Постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май, те бяха до април.  С колко предстои да се уточни. Трето – да се запази цената на газа, такава каквато е сега и държавата да компенсира. Четвърто – поискахме деругация за увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. Поискахме и вариант за премахване на акциза за горива“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3337 |05.05.2022 Премиерът се среща с хора от бизнеса . 0| 3722 |02.05.2022 Извънредно след спирането на руския газ за България и Полша: Енергийните министри от ЕС търсят варианти за диверсификация . 0| 2991 |12.04.2022 Заради кризата: Германия може да национализира енергийните компании . 0| 3981 |08.04.2022 Томислав Дончев за Плана за възстановяване: Не е моят, но парите за бизнеса са 230 милиона по-малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads