Реклама / Ads
6| 2298 |30.07.2024 НОВИНИ

ЕНП в ЕС: Унгария отваря врати за руски шпиони

.
Виктор Орбан
Председателят на Европейската народна партия в европарламента Манфред Вебер е изразил притеснения относно политиката на Унгария, която отваря врата за свободно навлизане на руски шпиони на територията на ЕС.
 

Неотдавнашното решение на Унгария да облекчи визовите ограничения за руски посетители е отворена врата за шпиони и лидерите на ЕС трябва да предприемат спешни контрамерки, се посочва в писмо на лидера на най-голямата политическа партия в блока, цитирано от Financial Times.

 

Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия, в писмо, видяно от Financial Times, каза, че този ход ще позволи на непроверените руснаци да пътуват през голяма част от ЕС безпрепятствено и повдигна „сериозни опасения за националната сигурност“.

Писмото е адресирано до президента на Европейския съвет Шарл Мишел с призив въпросът да бъде повдигнат на следващата среща на върха на лидерите през октомври.

 

Този месец Унгария публикува подробности за нова бърза визова система за граждани на осем държави, включително Русия и Беларус, за влизане в Унгария без проверки за сигурност или други ограничения.

 

Будапеща заяи, че мерките са предприети заради предстоящия строеж на атомна електроцентрала с руска технология.

 

Вебер смята, че необходимостта от нова имиграционна система в Унгария е „съмнителна“ и предупреди, че тя може „да създаде сериозни вратички за шпионски дейности и потенциално да позволи на голям брой руснаци да влязат в Унгария с минимален надзор, което представлява сериозен риск за националната сигурност“.

 

Тази политика може също така да улесни руснаците да се движат в Шенгенската [без граници] зона, заобикаляйки ограниченията, изисквани от законодателството на ЕС“, се посочва още в писмото.

 

Писмото призовава лидерите на ЕС „да приемат най-строгите мерки за незабавна защита на целостта на Шенгенското пространство, ограничаване на риска за сигурността, който вече е възникнал, и предотвратяване на държавите членки да предприемат подобни инициативи в бъдеще“, посочва изданието.

 

Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика ответна реакция от колегите си лидери от ЕС по-рано този месец, когато пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин след като първоначално беше в Киев. Унгарските власти анонсираха тази обиколка като посредничество в мирните преговори между Русия и Украйна.

 

Унгария е ротационен председател на ЕС до края на годината. В същото време други лидери от ЕС заявиха, че Орбан не е е упълномощен да ги представлява при пътуванията си.

 

Оттогава много държави отказаха да изпратят свои министри на срещи, проведени в Унгария, което накара те да бъдат пренасрочени в Брюксел.

 

Съгласно правилата на ЕС националните правителства имат правомощието да решават относно законната миграция и разрешителните за работа. Хората извън ЕС, които имат виза за ЕС, обикновено могат да се движат свободно в рамките на Шенгенската зона, която обхваща 29 държави, включително Норвегия и Швейцария.

 

Съгласно санкциите, въведени след войната през 2022 г., на руснаците не е забранено да пътуват до ЕС, въпреки че авиокомпаниите, базирани в Русия, вече нямат право да летят до блока, а стотици хора, свързани с Кремъл, са в индивидуални забрани за пътуване и списъци за замразяване на активи.

 

Говорителката на Мишел каза, че не може да коментира, докато не писмото не пристигне официално.

Говорител на унгарското правителство не е отговорил на искане за коментар, подчертава още Financial Times.

 

Партията на Орбан „Фидес“ беше част от ЕНП до 2021 г., когато той беше принуден да напусне поради опасения относно все по-автократичното му управление. Това доведе до обединение на обединение с Марин Льо Пен и други крайнодесни партии в Асамблеята на ЕС.

 

Нарастващото разочарование от Унгария заради нейната проруска позиция също обтегна отношенията с нейния бивш съюзник Полша.

През уикенда Орбан нападна Полша за „най-лицемерната политика“, твърдейки, че е купувала руски петрол „непряко“.

Полският заместник външен министър Владислав Теофил Бартошевски отхвърли твърдението.

 

„Наистина не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които толкова не харесват и които се предполага, че се отнасят зле с тях“, каза той.

 

„Защо [Орбан] не създаде съюз с Путин и някои авторитарни държави от този тип?“, заяви още Бартошевски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2414 |30.07.2024 Милиони за вагони: Има ли опасност модернизирането на БДЖ да се превърне в мит? . 0| 2267 |30.07.2024 Пожарът край язовир "40-те извора" е локализиран /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads