Реклама / Ads
0| 4424 |18.08.2022 НОВИНИ

Ердоган: Не искаме нов Чернобил, войната трябва да приключи с преговори, Анкара може да съдейства

.
Реджеп Ердоган
Не искаме да преживеем нов Чернобил. Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса. Анкара може отново да се нагърби с посредническа роля. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата му със Володимир Зеленски и Антонио Гутериш, цитиран от турската частна телевизия НТВ.
 

Ердоган каза още на пресконференцията днес, че е споделил с украинския си колега готовността на Турция да окаже нужната подкрепа. В рамките на визитата Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната, съобщи турската частна телевизия НТВ.

 

В изказването си в Лвов турският лидер открои и значението на подписаното в Истанбул на 22 юли споразумение между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. 

 

"Целият свят започна да усеща положителните отражения на Истанбулското споразумение, което направи възможен безопасния износ на украинско зърно от Черно море към света", каза той, допълва БТА. 

 

Ердоган заяви, че по време на разговора си с украински лидер е обсъдил с него всички аспекти на отношенията между двете страни и възможността за засилване на сътрудничеството при настоящите обстоятелства. "Отново заявихме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Споделихме дълбокото си огорчение от преживяваните човешки жертви", каза турският президент.

 

Ердоган изтъкна, че Турция от една страна полага усилия за прекратяване на военните действия по дипломатически път, а от друга - оказва подкрепа на своите украински приятели. 

 

От началото на войната досега сме изпратили 98 тира с хуманитарна помощ за нуждите на украинския народ, посочи той. По думите на турския президент Турция също така осигурява временно подслон на около 325 хиляди украински бежанци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2738 |09.08.2022 След срещата Путин - Ердоган: Анкара следи изкъсо Швеция и Финландия, заличава “терористичните си гнезда” в Сирия . 0| 3569 |05.08.2022 Путин на срещата с Ердоган: Европа трябва да благодари на Анкара за ”Турски поток” . 0| 3194 |19.07.2022 Балабанов от ИТН: Не е моментът за избори, но не искаме кабинет с Петков и Василев . 0| 3227 |18.07.2022 Иван Ченчев, БСП: Искаме нотите за изгонване на руските дипломати да бъдат отменени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads