Реклама / Ads
0| 2753 |09.08.2022 НОВИНИ

След срещата Путин - Ердоган: Анкара следи изкъсо Швеция и Финландия, заличава “терористичните си гнезда” в Сирия

.
Турският президент Реджеп Ердоган намекна възможна нова трансгранична операция за изчистване на терористичната организация ПКК от границата й със Сирия. Анкара междувременно заяви, че няма да се отнася позитивно по въпроса с членството на Финландия и Швеция в НАТО и остава твърда в исканията си. Всичко се случва след разговорите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи миналата седмица.
 

"Ние ще продължим борбата си срещу тероризма. Нашето решение да установим 30-километрова защитена линия по южната ни граница е постоянно", заяви Ердоган, цитиран от Анадолската информационна агенция. 


"Надявам се скоро да обединим частите от тази зона за сигурност, като изчистим последните райони, където терористичната организация гнезди в Сирия", добави той. 

 

От 2016 г. насам Анкара стартира три успешни антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да даде възможност за мирно заселване на жителите: Щитът на Ефрат (2016 г.), Маслиновата клонка (2018 г.) и Мирна Пролет (2019).


В своята над 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК – включена в списъка на терористичната организация от Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на над 40 000 души, включително жени, деца и бебета. YPG е сирийското разклонение на ПКК.


Турция призовава за диалог между Русия и Украйна 


Ердоган посочи, че Турция е продължила усилията и е осигурила изпълнението на споразумението за възобновяване износа на украинско зърно, въпреки пречките. На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул за повторно отваряне на три украински черноморски пристанища.


Ердоган повтори, че Турция няма да заеме положително отношение към кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, освен ако не изпълнят обещанията си за борба с тероризма.


"Ние поддържаме ясна твърда позиция по отношение на Финландия и Швеция. Членството на тези две страни в НАТО няма да бъде одобрено, докато не бъдат изпълнени обещанията към страната ни", каза той.


Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО през юни - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна.


Турция, която е член на НАТО повече от 70 години, изрази възражения срещу кандидатурите за членство, критикувайки страните за толериране и дори подкрепа на терористични групи.


Тристранно споразумение, подписано между страните през юни, предвижда, че Финландия и Швеция няма да предоставят подкрепа на YPG/PYD, сирийското разклонение на на ПКК, нито на терористичната организация Fetullah (FETO) – групата зад проваления преврат в Турция през 2016 г.


Парламентът на Турция трябва да ратифицира кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7488 |09.08.2022 Прокуратурата - под лупата на МВР. Демерджиев ще следи как работят Гешев и подчинените му . 0| 2643 |08.08.2022 Герхард Шрьодер остава в ГСДП. „Желателно е да се дистанцира ясно“ от Путин . 0| 2776 |08.08.2022 Нинова скочи на наследника си в служебния кабинет: Лъже и манипулира! . 0| 2717 |08.08.2022 Застой: Кога ще се срещнат Путин и Зеленски?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads