Реклама / Ads
3| 2173 |30.07.2024 НОВИНИ

Етнически българин от Болград е заместник-министър на Украйна. Как работи “Държавата в смартфона”?

.
Олександр Борняков
"Много отдавна мечтаех да покажа на всички българи (на моите приятели вече им надух главата), как работи “Държава в смартфон” и Цифровото министерство в Украйна. Ето! Гледайте сюжета и нашия разговор със заместник-министъра Олександр Борняков, който между другото е етнически българин от Болград".
 

Аз мразя бюрокрацията. Мразя леличките на гишетата, които те гледат както Ленин гледа буржоазия и мислят, че са богове на твоя живот.


Аз мразя даже намеците на корупция, истински не ги разбирам, и се изпотявам като ми кажат за трети път директно, след като не съм разбрала намека.


Аз мразя нелогични бавни ненужни неща, които спират процеса и резултата.







И обожавам лекотата, минимум контакти с лелички, които да ми обясняват как това или онова е нереално и няма как да стане сега, а ще е на

китайския Великден, когато тя си изпие кафето, излезе от отпуска, или ѝ се подобри настроението.

 

Обожавам, когато не губя най-ценния си ресурс на живота на глупости - времето. Обожавам, когато всичко е бързо и без бумажчини, с рационален, уважителен и адекватен подход.


Затова обожавам Дія - държава в смартфон!


Дія е създадена за мен! Не си представяте как улеснява живота! И как ме дразни обратното в България.


Много отдавна мечтаех да покажа на всички българи (на моите приятели вече им надух главата), как работи “Държава в смартфон” и Цифровото министерство в Украйна.


Ето! Гледайте сюжета и нашия разговор със заместник-министъра Олександр Борняков, който между другото е етнически българин от Болград.

 

Записа е от преди (2022 година), обаче от тогава нищо не се е променило, само се добавят услуги и подобрява функциалността.


Този сюжет е просто бомба. Истински шок-контент. Може да провокира някой на завистливи негативни коментарии. Нека!


Но много се надявам сега по-добре да ме разбирате, колко съм разглезена и как ме нервира отсъствието на тези неща в България. И защо всички украинци са в шок, когато се озовават в Европа.


Дано и България по-скоро стъпи в бъдещето.





---

 

Сякаш предусещайки пандемията и войната, точно преди да започне Ковида, сегашното правителство на Украйна създава Министерството на цифровата трансформация (иначе Минцифра) и по този начин облекчава течението както на пандемията, така и на войната.

 

Заместник-министърът на цифровата трансформация е етнически българин от Болград. Ето какво ни разказа:

 

“Между другото, това беше инициатива на президента Зеленски да създаде държава в смартфон. Искаше да е максимално удобно за хората. И то с минимална намеса от длъжностни лица".

 

"За себе си сме избрали 4 стратегически цели:

 

1. Първо, прехвърляне на всички държавни услуги онлайн.

2. Второто е да научим 2 милиона украинци на дигитални умения.

3. Третото е да покрием 95 процента от територията на Украйна с широко лентов високоскоростен интернет и

4. Четвъртото е да увеличим долята на ИТ в БВП на страната до 10 процента.





Първоначално се използваше от няколкостотин хиляди души, а сега тази екосистема има повече от 17 милиона души (ред. – през 2022 година). Освен приложението има и портал, така че някъде около 25 милиона души използват всичко това".

 

Тетяна Станева, Бесарабски фронт. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2190 |30.07.2024 Радослав Бимбалов: Случващото се на политическата сцена можем да сравним със станалото в Елин Пелин . 0| 2141 |30.07.2024 „Няма шампоан, няма сапун“. Въшки, краста и зарази мъчат децата в Газа . 0| 2139 |30.07.2024 Месечен доклад на МВР: Със 73,6% са намалели опитите за незаконно преминаване на границата . 1| 2148 |30.07.2024 Сестри Стоеви се класираха за първи път в кариерата си на 1/4-финал на двойки в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads