Реклама / Ads
3| 3993 |02.10.2023 НОВИНИ

Ето ги шестте искания на протеста на въглищари

.
Източник: БГНЕС
Четвърти ден продължават протестите на миньори и енергетици. От пресцентъра на КТ "Подкрепа" разпространиха шестте им искания.
 

Ето ги и исканията, представени от "Подкрепа":

 

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

 

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г.

 

3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

 

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

 

5, Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

 

6, Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

 

Защо протестират миньори и енергетици?

 

Протестът на миньори и енергетици започна заради териториалните планове за справедлив преход, които определят средствата, които ще бъдат отпуснати за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Те показват по какъв начин ще бъдат разпределени парите за най-силно засегнатите региони при преминаването към зелена енергия.

 

Всичко това е ангажимент, поет от България в нашия Национален план за възстановяване и устойчивост. Ключова реформа, заложена в ПВУ, е намаляването на въглеродния отпечатък при производството на електроенергия. Декарбонизацията на енергийния сектор трябва да премине през различни етапи и да завърши до 2038 година, е видимо от Плана.

 

Въпреки уверенията на правителството, че териториалните планове са изготвени по най-добрият начин за страната и за самите хора, заети в сектора, протестните блокади продължават вече четвърти ден. 

 

Вчера в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков заяви, че се надява на диалог. Синдикатите обаче не отидоха на среща. Премиерът заяви, че "през мегафони" разговор няма да стане. 

 

Плановете бяха изпратени към Европейската комисия в последния възможен срок - 30 септември, след като бяха приети ден преди това. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, увери тогава премиерът. Стана ясно още, че при напускане, миньор ще получава 38 заплати накуп - около 140-150 хиляди лева. Ще бъде създадено и предприятие за превръщане на териториите на мините в индустриални зони. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3473 |02.10.2023 Външните министри на ЕС ще разгледат мирния план на Зеленски на срещата на върха в Киев . 2| 3372 |02.10.2023 Заплашва ли отново "Вагнер" Украйна? . 0| 3406 |02.10.2023 Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия ”Демографската картина - цената на неравенствата” . 8| 3782 |02.10.2023 Нинова настоя за извънредно заседание на НС, пак се хвана за териториалните планове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads