Реклама / Ads
5| 3540 |02.10.2023 НОВИНИ

Външните министри на ЕС ще разгледат мирния план на Зеленски на срещата на върха в Киев

.
В понеделник външните министри на ЕС се събраха в Киев за първата си среща извън блока, като изразиха подкрепата си за Украйна. Това се случва на фона на победата на проруски кандидат на изборите в Словакия, както и на факта, че Конгресът на САЩ не включи военната помощ за Украйна в законопроекта си за разходите.
 

В речта си по пътя към срещата на върха главният дипломат на ЕС Жозеп Борел не спомена нито един от двата въпроса, но подчерта значението на солидарността в Европа.


"Става въпрос за [стабилността] и предвидимостта на света. Защото тази война има дълбоки последици за целия свят. Но за нас, европейците, тя е екзистенциална заплаха. Може би тя не се възприема така за всички по света. Но за нас, европейците, позволете ми да го повторя. Това е екзистенциална заплаха", каза той, цитиран от "The Guardian".


Източници твърдят, че срещата ще бъде посветена на всички аспекти на "подкрепата на ЕС за Украйна, с особен акцент върху продължаващата военна помощ, мирните усилия и присъединяването към ЕС".


Мирният план от 10 точки на Зеленски е бил обсъждан от представители на националната сигурност два пъти през изминалата година, но не и на такова ниво.


Джо Байдън обеща да подкрепи Украйна след приемането на временния законопроект в събота. Законопроектът удължи финансирането на правителството с 45 дни, за да се предотврати спирането на работата на американското правителство, но не включваше помощ за Киев.

 

"Не смятаме, че подкрепата на САЩ е разколебана, защото Съединените щати разбират, че това, което е заложено на карта в Украйна, е много по-голямо, отколкото само Украйна", заяви външният министър Дмитрo Кулеба пред репортери, докато посрещаше ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, предаде "Ройтерс". 

 

Що се отнася до изборната победа на проруския бивш министър-председател на Словакия Роберт Фицо, Кулеба заяви, че е "твърде рано да се прецени" въздействието върху политиката там, като отбеляза, че новият лидер все още ще трябва да сформира коалиция.


Срещата днес в Киев беше обявена от Борел за първа историческа и предостави поразителни възможности за снимки на поредица от министри пред знамената на ЕС в столицата от времето на войната. Българският министър на външните работи Мария Габриел също присъства на срещата. 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3440 |02.10.2023 Заплашва ли отново "Вагнер" Украйна? . 0| 3476 |02.10.2023 Делегацията на българските социалисти в ЕП организира дискусия ”Демографската картина - цената на неравенствата” . 8| 3831 |02.10.2023 Нинова настоя за извънредно заседание на НС, пак се хвана за териториалните планове . 0| 3842 |02.10.2023 Мария Габриел пристигна в Киев за срещата на външните министри на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads