Реклама / Ads
1| 2795 |14.12.2021 НОВИНИ

Euractiv: България има проевропейски лидер и правителство след месеци на политическа криза

.
Българският парламент в понеделник най-накрая избра правителство, оглавявано от проевропейския настроен министър-председател Кирил Петков. Страната ще се управлява от сложно многопартийно мнозинство с две коалиции – „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, подкрепяна от БСП и „Има такъв народ” начело със Слави Трифонов.
 

Страната няма да бъде управлявана от Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ за първи път от осем години. В мотото на новото правителство е "нулева толерантност към корупцията", като приоритетите ще бъдат рязането на високите цени на електроенергията, масовото ваксиниране, реформа на съдебната система, както и подмяна на главния прокурор Иван Гешев, съобщава Euractiv. Партиите от управляващата коалиция смятат, че Гешев като главен прокурор е прикривал корупцията от предишното правителство.

 

„Днес е важен ден за продължаване на промяната. Промяната на мисленето и промяната в управлението на страната. Всички трябва да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще на България, трябва да работим заедно.“, каза премиерът Кирил Петков.

 

Негов партньор в „Продължаваме Промяната” е Асен Василев, който ще бъде вицепремиер и финансов министър. И двамата са завършили Харвардския университет.

 

„В основата на тази коалиция е дълбока антикорупционна програма, която е толкова необходима на българското общество, че крайнолевите и десните партии са готови да обърнат гръб на партийните интереси, за да се случи голямата промяна в България. В името на общите цели ще работим през следващите четири години, за да осигурим достоен живот на българските пенсионери, добре платени работни места, да реформираме образованието и да изградим държава, която не е в срамни списъци като този на Магнитски“, каза Василев.

 

Новата стратегия на България в областта на енергетиката е ниските цени и диверсификацията, както и изграждането на гръцката газова връзка ще бъде от първостепенно значение.

 

Превод и редакция: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5424 |13.12.2021 Официално: Одобриха състава на Министерския съвет. България вече е с редовно правителство . 25| 3757 |13.12.2021 Кирил Петков е новият министър-председател на Република България . 5| 3767 |13.12.2021 Христо Иванов, ДБ: Кабинетът ”Петков” позволява управление без ГЕРБ и ДПС. Гешев, освободете България от себе си . 1| 2948 |13.12.2021 Tagesschau: България избра ново правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads