Реклама / Ads
2| 5162 |03.06.2021 НОВИНИ

Euractiv: САЩ разчистват българската мафия

.
Министерството на финансите в САЩ наложи санкции на трима български граждани и мрежата им от над 60 фирми заради обвинения в корупция. Става дума за закона “Магнитски” и за действия предприети в рамките на само един ден - засегнати са над 65 лица заради корупционни действия в България.
 

Мишени са хазартния бос Васил Божков, бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски и зам.-шефът на Националноот бюро за контрол на СРС Илко Желязков. 

Предполага се, че Божков е давал подкуп на правителствени лица и то няколко пъти. Сред тях е настоящ политически лидер и бивш председател на Държавната комисия по хазарта, обявиха от Вашингтон. Пеевски пък е олигарх, който е бил депутат в българския парламент. Медийният олигарх често е свързван с корупционни практики, осъществяване на натиск и даване на подкупи в замяна на протекция и контрол върху ключови институции в страната. Смята се, че Пеевски и Желязков са участвали в схема с документи за български гражданство, както и предлагане на подкуп в замяна на ценна информация от високопоставени лица. 

 

Междувременно от Държавния департамент на САЩ бяха оповестени още няколко лица на висши длъжности - Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Причината - предполагаемото им участие в сериозни корупционни практики. Те, както и техни близки, имат забрана да влизат на територията на САЩ. 

Харалампиев беше шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Обвинен бе за участие за схема с паспорти, давани срещу подкуп.

 

И докато тази тъкмо новина бе обявена от американските власти стотици български граждани бяха пред сградата на Съдебната палата в столицата, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Протестите бяха предизвикани, след като служебния вътрешен министър Бойко Рашков обяви новината за разследването на бившето правителство на Борисов.

 

Твърди се, че близо 80 опозиционни политици са били подслушвани по време на управлението на Борисов. 

 

Анализатори твърдят, че Иван Гешев е в много деликатна позиция - властовият му "гръб" включва както Борисов, така и Пеевски.

 

Развитието на обществено-политическия живот в страната ще стигне своя пик на изборите през юли.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5579 |02.06.2021 БСП: Акцията на прокуратурата в МВР изглежда като посегателство върху българската държавност и институции . 1| 4079 |29.05.2021 Иво Христов: 12 години българската демокрация бе изтребвана с гербицид . 4| 3122 |24.05.2021 Премиерът Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност . 13| 6203 |19.05.2021 Еленко Божков: Състоянието на българската енергетика е трагично, държи се от Пеевски и Ковачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads